Des d'aquest dilluns, els europeus que vulguin fer turisme als Estats Units estan obligats a registrar-se per Internet i obtenir una autorització electrònica almenys 72 hores abans de viatjar-hi. El formulari, que s'ha d'omplir a la pàgina web https://esta.cbp.dhs.gov de forma gratuïta, substitueix el full I-94W que fins ara s'havia de respondre a l'avió mateix, abans d'aterrar en un aeroport nord-americà. Si la sol·licitud és rebutjada, caldrà demanar un visat al consolat. El nou formulari electrònic demana les mateixes dades i fa les mateixes preguntes que fins ara els turistes europeus estaven obligats a respondre durant el vol.

«Pateix vostè una malaltia contagiosa, un desordre físic o mental o és un consumidor o addicte a una droga?», demana la primera de les set preguntes del nou Sistema Electrònic d'Autorització de Viatge. «¿Està o ha estat mai involucrat en espionatge o sabotatge, en activitats terroristes o genocidi, o entre 1933 i 1945 va estar involucrat d'alguna manera en persecucions associades amb l'Alemanya Nazi o els seus aliats», interroga el qüestionari, que ja es podia respondre voluntàriament des de fa mesos però que a partir d'aquest 12 de gener és obligatori.

«Algun cop ha estat arrestat o declarat culpable per un delicte o crim que involucri depravació moral?», hauran de respondre els ciutadans de l'estat espanyol que vulguin viatjar als Estats Units. «Ha detingut o retingut mai un nen a un ciutadà nord-americà que en tingui la custòdia?», demana el qüestionari. La web https://esta.cbp.dhs.gov també adverteix els turistes que vulguin entrar als Estats Units que a l'aeroport se'ls demanarà tot un seguit «d'identificadors biomètrics, incloent les empremtes digitals i les fotografies». El qüestionari es pot respondre en 21 idiomes diferents, entre els quals no hi ha el català.

Si la sol·licitud és aprovada i les autoritats nord-americanes consideren que el viatge no planteja cap risc per a l'ordre públic o la seguretat serà vàlida per un període de dos anys o fins que caduqui el passaport del viatger. Aquest nou Sistema Electrònic d'Autorització de Viatge afecta als ciutadans de 34 estats -entre els quals, l'espanyol- que no necessiten demanar un visat per fer turisme als Estats Units durant un període màxim de tres mesos.

A alguns governs europeus no els hi ha agradat gens que els ciutadans que no necessiten visat hagin de registrar-se ara per Internet tres dies abans: són la majoria de la UE, amb Austràlia, el Japó, Brunei, Nova Zelanda i Singapur. La UE s'està plantejant seguir les passes de Washington i posar en marxa també un registre electrònic similar que obligui en aquest cas als turistes nord-americans a haver de respondre a un qüestionari per Internet abans d'aterrar en un aeroport comunitari.