Després d'un mes de l'intent de desallotjament de les caravanes instal·lades en parcel·les de la urbanització de la Goba de Vidreres segueixen les negociacions entre veïns d'ètnia gitana, administracions i veïns de l'àrea residencial. Unes negociacions que es preveuen llargues i que ara per ara, l'únic instrument que té el consistori per intentar que els nòmades desallotgin les parcel·les de la Goba, tal com explicava ahir el regidor de Serveis Socials, Lluís Ferrer (PSC) és sancionar-los econòmicament.

De fet, des de l'intent de desnonament fallit fins avui, explica Ferrer, s'ha arribat a sancionar amb multes de fins a 3.000 euros -el màxim establert per incompliment de normes urbanístiques a Vidreres- i hi ha parcel·listes nòmades que ja acumulen "fins a 4.000 euros en sancions". Aquest fet, segons l'edil, és una mesura en què confia el consistori, "ja que no creiem en l'ús de la força" i per tant, com que es tracta de casos reinicidents "tirarem endavant sancions, que si no es paguen, es traduiran en embargaments", assegura.

De tota manera, Ferrer assumeix que aquesta mesura suposarà "crítiques dels veïns" però, de moment, "algunes multes de 300 a 1.500 euros s'han anat cobrant". En total hi ha unes sis parcel·les afectades per la mesura i que acumulen sancions que arriben a una suma total que supera els més de 15.000 euros.

Negociacions complicades

Si bé l'estratègia de sancions és una via de solució al conflicte veïnal que s'arrossega de fa dos anys a la Goba entre els veïns i els nòmades d'ètnia gitana que arriben al municipi durant l'hivern, el consistori va intentar desallotjar fa un mes una sèrie de caravanes però, va decidir no actuar per no usar la força. Ara, un mes després, explica Ferrer, les forces policials i el jutge "ens han aconsellat que anem instistint amb el que podem fer, les sancions i les negociacions".

Unes negociacions que de moment es troben en un punt "molt delicat" a causa de la "complexitat del cas", asseguren des del consistori, i on disposen de la mediació de representants de les administracions. A més, des de final de mes ha començat a treballar a la zona un mediador que pretén dialogar amb tots els veïns i que té prevista aquesta setmana una entrevista amb els veïns de la Goba que no són d'ètnia gitana.

El president de la Junta de Compensació, Josep Conesa, ??assegura que els veïns aniran a les reunions però que "la Goba és una urbanització maleïda" i amenacen d'anar "al Síndic de Greuges o al Parlament i on calgui per denunciar el que passa a la urbanització". Finalment, Conesa remarca que els veïns "no som racistes".