El 2003 els quatre ajuntaments de la vall es van constituir com a comunitat de municipis a fi de poder desenvolupar projectes d'interès comú de la vall. Des de la gestió conjunta del menjador de l'escola Agustí Gifre, que va ser el primer projecte destacat de la comunitat, fins als treballs recents de neteja i recuperació de la riera de Llémena.

La creació del carril bici de la vall de Llémena, la creació de mitjans de difusió del territori, l'edició del primer mapa turístic de recursos de la vall o la millora en telecomunicacions amb la posada en servei del Wimax són algunes de les actuacions que han dut a terme. Una dels reivindicacions és la creació d'un institut i una segona escola per als nens i nenes de la vall.

Després de 5 anys de bon funcionament de la comunitat, han iniciat el procés per a la constitució d'un ens amb personalitat jurídica la 'Mancomunitat de Municipis Vall de Llémena' que permeti assolir els nous reptes de futur amb una estructura més sòlida. La mancomunitat representarà la voluntat política d'unió entre els quatre ajuntaments i d'identitat amb la vall de Llémena.

La mancomunitat ha de servir per vehicular tots aquells projectes que tenen interès en el conjunt de la vall i que puguin funcionar millor i de manera més fàcil per la seva gestió conjunta: des de la gestió de l'Agenda 21, la promoció econòmica del territori amb la gestió d'una borsa de treball conjunta, l'impuls de projectes turístics o actuacions en matèria de seguretat, cultura, i serveis socials.