L'entranyable personatge de la Conchi, una vident una mica matussera i addicta a les minifaldilles i a l'aigua oxigenada per aclarir-se els cabells que Javier Cercas recreava com a consciència del protagonista a la celebrada novel·la Soldados de Salamina "no pot ser pres com a exemple de la millor urbanitat", però no resulta injuriosa; i a més "no existeixen elements que permetin assenyalar" la vident gironina Pilar Abel Martínez com a "objecte de les burles de l'autor". D'aquesta manera els magistrats de l'Audiència de Girona han despatxat directament a l'arxiu la querella en què una pitonissa acusava l'escriptor d'inspirar-s'hi per crear un personatge literari "ignorant, estúpid, vulgar, barroer, groller, hipòcrita i amb el cap buit; frívol, superficial, immadur, infantil i sexualment lleuger".

La denúncia ja va ser arxivada en primera instància, però la demandant, que reclamava 751.000 euros de rescabalament pels danys que suposadament l'autor hauria causat a la seva imatge, va recórrer a la instància judicial superior. Aquesta, novament, ha considerat que no hi havia lloc ni per dir que el suposat retrat és motiu d'injúria, ni per assegurar que el retrat és tal. La denunciant, una vident que tenia un espai a Televisió de Girona on atenia les preguntes dels espectadors sota el pseudònim de Jasmine, es basava en el fet que el personatge del llibre també tirava les cartes del tarot en un espai de la televisió local i feia servir el mateix nom "artístic". Es tracta de dades, recull la sentència desestimatòria del recurs, que "efectivament coincideixen amb Pilar Abel Martínez". Ara bé, el text posa com a exemple que "entrant a Google i posant com a criteris de recerca pitonissa, televisió i Jasmine trobem nombroses entrades, més de 100, que fan referència a aquestes dades". A més, tant la vident com Cercas van declarar no conèixer-se; per tant "se'ns fa difícil entendre com es desplega la dolosa intenció d'injuriar quan no es té cap raó per fer-ho". Poca broma amb el procés identificatiu; davant el jutge van prestar testimoni un metge i una filòloga en qualitat de perits psiquiàtric i literari.

Ser simple no és injuriós

Però és en l'avaluació de l'existència d'un suposat atemptat contra l'honor de la vident gironina on la sentència posa un especial ?interès analític. Els magistrats reconeixen que la Conchi "no és especialment culta; desconeix el que significa la paraula prehistoriador, les seves amigues són semianalfabetes; té comportaments en públic que es poden qualificar com a poc adients (no porta calces, es grata l'òrgan sexual per sota la taula d'un restaurant, s'insinua en aquest mateix espai a l'autor fregant-li la cama amb els dits dels peus) o s'expressa mitjançant frases malsonants (merda, de puta mare, et cagues)". Però la conclusió és que el fet de ser "una persona simple" que porta a terme "activitats i expressions que troben en girar la cantonada" no resulta una descripció injuriosa. Podria això fer mal en cas d'atribuir-se aquest comportament a una persona que habitualment no es condueix així? Això és un tema apart, reconeix el Tribunal; però com que la identificació no s'ha pogut provar, la pregunta no té objecte.

"Res ni ningú pot impedir que la querellant se senti identificada amb Conchi", admet el Tribunal. Cercas ja ho va reconèixer així durant la seva declaració al jutjat: "com que sóc baixet i tinc una llaga a l'estómac, em podria creure Napoleó i veure'm ofès per Guerra i Pau". Causa tancada.