Els companys de la dona afectada per leucèmia es faran la prova amb l'esperança que algú sigui compatible com a donant de medul·la òssia. L'Anna Maria fa catorze anys que treballa com a professora de secundària en un centre escolar de Sant Hilari Sacalm. Des de l'octubre està de baixa en detectar-li leucèmia. Aquest dimarts la família va fer pública la seva situació després que un dels tres germans, l'únic que és 100% compatible, es negués a donar les seves cèl·lules mare per trasplantar-les a la pacient per intentar curar-la.

El professorat va explicar ahir al Diari de Girona que han decidit, de forma voluntària, sotmetre's a la prova dilluns vinent al centre d'atenció primària (CAP) del municipi selvatà. De fet, segons van comentar, ja s'ha posat en contacte amb les infermeres i personal mèdic del CAP perquè dilluns puguin realitzar les proves.

L'Anna Maria, de 47 anys i natural de Girona, està ingressada actualment a l'hospital de Can Ruti de Badalona. Fins ara els servesi mèdics han intentat tractar-la amb cèl·lules mare del cordó umbilical d'un donant francès. Un procediment que no va sortir bé i després del qual la pacient va haver de ser ingressada a la unitat de cures intensives. Ara queda l'opció de fer-li un tractament experimental. Es tracta de mirar de trasplantar-li les cèl·lules mare dels seus altres tres germans -dos noies i un noi-, malgrat no ser compatibles amb la pacient. Des de la seu gironina de l'Institut Català d'Oncologia (ICO) expliquen que no s'havien trobat mai en una situació així.

L'Anna Maria va ingressar l'1 d'octubre a l'hospital Trueta després que, en haver-li practicat unes proves perquè no es trobava bé, se li diagnostiqués un tipus de leucèmia anomenada mielomonocítica aguda. Al Trueta va estar-hi ingressada quatre mesos, durant els quals es va comprovar que la leucèmia que pateix era resistent a la quimioteràpia.

Al Trueta es van fer les proves als seus quatre germans per buscar algun donant de cèl·lules mare. El resultat va ser que un dels dos homes era compatible pràcticament al 100% amb l'Anna Maria. Ell, però, va decidir no donar les cèl·lules a la seva germana. Primer de paraula, i després per via d'un burofax. Una situació que el portaveu de la família, Rafael Cabrero, va qualificar de "dramàtica".