Quan els resultats dels hotels gironins en el mes de març van caure més d'un 20% respecte al març de 2008, alguns s'aferraven al clau roent de la Setmana Santa, que ?l'any passat es va celebrar el març i aquest en l'abril. Deien que s'havia d'esperar a abril de 2009 per treure conclusions. Doncs les conclusions ja són aquí, i es poden qualificar de moltes maneres, excepte optimistes: els hotels gironins han perdut un 21,6% de pernoctacions durant el primer quadrimestre de l'any, respecte al mateix període gener-abril de 2008. Segons les dades donades a conèixer per l'INE, els 2.080.639 pernoctacions dels quatre primers mesos de 2008 s'han convertit aquest any en 1.631.618. És a dir, gairebé 450.000 pernoctacions menys.

De la magnitud de la crisi en parla també aquesta dada: tot i la Setmana Santa, a l'abril de 2009 les pernoctacions han augmentat a penes un 3% respecte a l'abril de 2008, quan les vacances van ser el març. Pel que fa al còmput del període març-abril, han descendit aquest any un 19,2%.

Els hotelers, a ajustar preus

Si les dades anteriors són premonitòries del que pot ser la temporada d'estiu que està a punt de començar, la cosa pinta magre. De tota manera,els hotelers gironins no ho veuen tan malament. El president de la Federació d'Hostaleria de les Comarques Gironines, Antonio Escudero, admet que hauran "d'ajustar preus" però confia a salvar la temporada. "No crec que aquestes dades ens serveixin d'indicador per a l'estiu ja que és evident que tothom qui treballa farà vacances i poc o molt intentarà fer-les fora de casa. Que es gasti menys, és possible. Que els restaurants hagin d'oferir menús a preus tancats, és possible. Que els hotels s'hagin d'ajustar encara més, també és possible. Però si treballem bé, mantindrem els nivells d'ocupació", va afirmar.

"Qui vulgui gaudir del nostre país només ho pot fer aquí i si treballem com ho hem de fer, oferint paquets, activitats complementàries, elements diferenciadors i un servei de qualitat, penso sincerament que no hem de patir. Estades més curtes i despesa controlada, segurament, però de turisme en tindrem. I un cop aquí, seduir-los és cosa nostra", va afegir.