Els establiments turístics gironins han perdut més de 450.000 pernoctacions en el primer quadrimestre de l'any respecte al període gener-abril de 2008, cosa que suposa un 16,5% de descens. La major part d'aquestes pèrdues són degudes al turisme estatal, a qui sembla afectar més la crisi que a l'estranger. De la xifra total de pèrdues, gairebé 300.000 pertanyen a pernoctacions de turistes estatals, fins al punt que per primera vegada en molts anys les pernoctacions dels estrangers en els primers quatre mesos de l'any superen les dels estatals: 1.140.636 d'aquests, per les 1.143.201 dels turistes internacionals. En total, les pernoctacions de turisme estatal van baixar un 21%, per un 12% les dels estrangers.

Les dades esmentades es refereixen a tots els tipus d'establiments turístics: hotels, càmpings, apartaments de lloguer i cases de trisme rural. Són els hotels, però, els que més pèrdues acumulen respecte al gener-abril de 2008: gairebé 450.000 pernoctacions menys. Els càmpings en perden poc més de 20.000, els apartaments en guanyen més d'11.000 i les cases de turisme rural en guanyen unes 6.500. El dels apartaments de lloguer és l'únic subsector que ha registrat xifres positives a les comarques de Girona, tant pel que fa a turistes estrangers com a estatals en aquest període. Càmpings i hotels n'han perdut en tots dos apartats -força més els hotels, com ha quedat dit-, mentre que les cases de turisme rural han ?augmentat un 9% les pernoctacions de turisme estatal i han disminuït un 6,4% les de turistes estrangers.

Males perspectives hoteleres

Si els hotels són fins ara el tipus d'allotjament turístic que més ha patit els efectes de la crisi, res no sembla indicar que la situació hagi de canviar aquest estiu. De fet, es calcula que la facturació dels hotels espanyols se situarà aquest any en els 10.000 milions d'euros en total, fet que suposa un descens del 12% en comparació de l'exercici anterior, segons l'estudi Establiments Hotelers realitzat per la consultora DBK.

La consultora assegura que a pesar del creixement de l'1,3% fins als 11.400 milions d'euros que el sector hoteler va comptabilitzar en 2008, aquest any el negoci s'està veient afectat per un "negatiu escenari econòmic" tant a Espanya com en els principals països emissors.

En aquest sentit, DBK va destacar que amb l'objectiu de fer front a l'augment de la "rivalitat" i al descens de l'ocupació, amb vista a la campanya d'estiu les cadenes hoteleres realitzaran un "intens" esforç a l'àrea de màrqueting, sobretot "mantenint fins a última hora significatives ofertes i descomptes".

Quant al passat exercici, l'estudi recorda l'impacte en el segon semestre del descens de la demanda, que es va veure afectada per l'empitjorament de la conjuntura econòmica, l'augment de la desocupació i la disminució del consum de les llars. D'aquesta manera, es va comptabilitzar un descens de l'1,7% dels viatgers allotjats en establiments hotelers i de l'1,2% del nombre de pernoctacions.

No obstant això, el millor comportament de la demanda dels hotels de quatre i cinc estrelles va permetre un nou augment dels ingressos mitjans per nit el 2008, compensant el descens de les pernoctacions.

El segment de vacances va ?registrar un alentiment més ?acusat, encara que va seguir aportant al voltant de les dues terceres parts de la facturació sectorial, amb una mica més de 7.500 milions d'euros.

L'estudi assenyala que el juliol de 2008 estaven operatius 16.599 establiments hotelers, dels quals 8.294 eren hotels (un 3,5% més que en l'any anterior) i 8.305 eren hostals (un 2% més). El nombre de places va augmentar un 3%, fins a 1,61 milions, corresponent el 86% a hotels i el 14% a hostals.