Després de mig segle enfonsada a 21 metres de profunditat als peus de la punta de Garbí i d'esdevenir un dels punts més visitats del fons marí guixolenc -els instructors de busseig estan farts de portar-hi gent a fer-s'hi fotos-, ahir els especialistes de la Guàrdia Civil van detonar al centre de la badia de Sant Feliu de Guíxols una mina alemanya de la Segona Guerra Mundial. L'operació va involucrar el Grup Especial d'Activitats Subaquàtiques (Geas), resposables de reflotar la mina i moure-la fins a un punt més profund -es temia que una explosió a tocar de la punta de Garbí provoqués un despreniment de roques-, la Unitat Especial de Desactivar Explosius (Uede) -que van desplaçar-se a la Costa Brava des de Cartagena a causa de la complexitat de l'operació- i agents del Servei de Protecció de la Natura (Seprona). Des de terra, Mossos d'Esquadra i Policia Local de Sant Feliu asseguraven el perímetre. Si bé tot el matí hi va haver desenes de curiosos a l'espigó del moll, durant la voladura, que va tenir lloc cap a les dues del migdia -després de gairebé cinc hores de feina-, es va desallotjar tothom. Els més espavilats, però, es van apostar a la terrassa del restaurant del Club Nàutic, a la mateixa punta de Garbí o en altres punts del litoral ganxó. Els qui no ho van veure, ho van sentir: tot el municipi es va estremir a causa de la vibració.

La mina feia dècades que estava encaixada entre les roques de la punta de Garbí, però els temporals d'aquest hivern l'havien destapat i, a més, havia caigut la tapa que en protegia el mecanisme. Uns submarinistes van donar la veu d'alerta i es va disposar l'operatiu. Ahir, des de les nou del matí, els Geas treballaven per reflotar la mina i poder-la moure per detonar-la amb seguretat en un punt més profund i de fons sorrenc. Dos submarinistes van envoltar l'artefacte, que contenia uns 150 quilos d'explosiu, amb un flotador; la primera vegada no va sortir bé i van tornar a terra per agafar més material. Cap a la una del migdia, finalment, la mina -de més d'un metre de diàmetre- ja estava situada a mar obert i l'explosió, després que s'ajornés un parell de vegades a causa de barques de pescadors i lleure que no deixaven de passar, va tenir lloc a tocar de les dues del migdia.

Avui toca a Roses

Avui els mateixos agents explosionaran una altra mina alemanya a la platja de l'Almadrava, a Roses. Es tracta d'un artefacte també de la Segona Guerra Mundial encara actiu i conté una gran quantitat d'explosiu. Des de les nou del matí, els accessos a l'Almadrava i Canyelles estaran tancats, igual que el camí de ronda. En els darrers 18 anys, explicava ahir el cap dels Geas, Fernando Aguirre, s'han contraminat 18 explosius en aigües de la Costa Brava. No és estrany, van destacar ahir els agents, ja que els alemanys van minar fortament el golf de Lleó durant la segona gran guerra i els corrents arrosseguen els artefactes.