Salvem l'Empordà ha guanyat el contenciós interposat contra el POUM del Port de la Selva per considerar la Vall de Santa Creu fora dels límits del Parc Natural de Cap de Creus i preveure sòl urbanitzable. En la sentència es diu que s'ha de mantenir dins el parc i no construir-hi. És la segona sentència referent a la Vall de Santa Creu que guanya l'entitat. Fa un mes, tal com publicava Diari de Girona, el TSJC anulava el Pla Especial de Cap de Creus per haver exclòs la vall dels límits que marca la Llei del parc. L'alcalde del Port de la Selva (CiU), Genís Pinart, diu que acataran la sentència, però el que s'ha de fer és canviar la Llei del Parc Natural.

La Llei on es marquen els límits del Parc Natural de Cap de Creus és de 1998. El 2005 la Generalitat va elaborar el Pla Especial per a la seva regulació, però, sense atendre al que marca la llei, va excloure la Vall dels límits considerant que és un veïnat i no pot estar dins el parc. Un any abans, l'Ajuntament aprovava el POUM en el mateix sentit i considerava que el veïnat, amb 33 habitatges i que disposa de tots els serveis estava fora del parc i permetia un creixement amb 15 noves cases.

Salvem l'Empordà, a través de la Institució Altempordanesa per a l'Estudi i Defensa de la Natura (Iaeden), va interposar un contenciós contra els dos plans. La primera sentència es va conèixer fa un mes, i aquesta setmana la del POUM.

El jutge conclou que el nucli segons la llei de protecció del parc es troba dins l'àmbit protegit i que el pla d'ordenació urbanística no podia canviar aquesta catalogació ni preveure sòls urbanitzables o eixamples de creixement urbanístic respecte al nucli existent. Per Manel Álvarez, veí de la Vall i membre de l'entitat, "per dos cops ens diu el mateix, i estem satisfets però amb una mica de recança perquè ara estem esperant veure quins passos pot fer l'administració".

El Departament de Medi Ambient, preguntat per Diari de Girona, va informar que estaven estudiant la sentència. L'alcalde de Port de la Selva, en canvi, ho té més clar. Per Pinart, el jutje actua amb bon criteri perquè és cert que la Vall està dins els límits del parc, però alhora enten que la llei "està mal feta perquè no s'aguanta de cap manera, com pot ser que un nucli estigui dins un parc, com ho gestionem?". Pinart assegura que acataran la sentència i no recorreran. L'alcalde manifesta que "entenem que el que s'ha de fer és modificar la llei".