L'Institut Català de les Dones (ICD) invertirà, aquest any, 260.000 euros i 270.000 euros més l'any que ve per prevenir la violència masclista i potenciar la igualtat entre homes i dones. Així s'ha acordat en un conveni signat aquest divendres amb diversos consells comarcals i ajuntaments gironins. Aquesta injecció econòmica permetrà reforçar l'atenció a les dones que ofereixen els Serveis d'Informació i Atenció a les Dones (SIAD) d'alguns municipis gironins. La presidenta de l'ICD, Marta Selva, ha destacat que aquests contractes permeten també 'coordinar' i ser 'més eficaços' en la tasca que aquests centres duen a terme des de fa anys per iniciativa dels ajuntaments.

Aquesta signatura és la segona part de l'acord del 3 de juliol passat amb altres consells comarcals i ajuntaments gironins. Marta Selva ha explicat que la intenció de fons és 'consolidar' els SIAD i establir 'un model de relació' entre el Departament d'Acció Social i Ciutadania i els ens comarcals i locals en les polítiques per a la dona.

La inversió en dos anys de 530.000 euros no es visualitza d'una manera 'concreta'. Cada centre utilitzarà els recursos en funció de les seves problemàtiques. Segons Marta Selva, això es pot traduir en més psicòlegs o especialistes jurídics, plans de prevenció de la violència de gènere, conferències o campanyes de sensibilització.

En tot l'àmbit de Catalunya, l'ICD distribuirà un fons econòmic de 4.234.698 euros en dos anys. El reforç del servei permet donar cobertura aquest any a un total de 82 SIAD de tot el país.

Per la prseidenta de l'ICD, els SIAD 'no són una finestra més'. A part de ser uns 'espais físics' on prevenir i detectar casos de violència, els SIAD també són una 'figura fonamental per a la consecució de la igualtat' entre homes i dones.'Aquest acord també és un reconeixement a la feina que es fa' des dels ajuntaments, ha dit Selva. Ha recordat que aquests, en molts casos, van ser 'pioners' en endegar aquests tipus de serveis per atendre a la dona sota diferents noms. Amb la creació dels SIAD s'han 'tipificat' els serveis i ara es vol potenciar la 'cooperació' entre les institucions i els centres per ser 'més eficaços'.

La presidenta del Consell Comarcal del Gironès, Cristina Alsina, una de les signants, ha explicat que, en el que portem de semestre, s'han atès més de dues-centes dones des dels sis punts d'atenció a la comarca. 'El que ens interessa és ser presents al territori', ha remarcat.

L'alcaldessa de Girona, Anna Pagans, una altra de les autoritats presents, ha manifestat que 'desgraciadament' la violència de gènere encara és un 'tema molt present' a la ciutat, però 'afortunadament' també cada cop 'es denuncia més'. 'El que cal és prevenir-ho', ha conclòs.