Ecologistes en Acció va presentar ahir l'informe de banderes negres 2009. L'organització ha atorgat 311 banderes a llocs amb una "degradació ambiental alta" i amb "grans amenaces sobre els seus ecosistemes i soci-economia", així com 392 punts negres a llocs amb petits o puntuals impactes que "agreugen la situació". Les comarques de Girona han rebut vuit punts negres i i nou banderes negres.

Ecologistes en Acció denuncia que la crisi està sent aprofitada per "uns pocs que segueixen enarborant el model de creixement que precisament la va generar, com són les grans empreses d'infraestructures i energies". "Empreses que segueixen reincidint en un model del passat i que estan emparades pels fons públics invertits per les diferents administracions", incideixen.

A Girona, critiquen que s'han destinat prop de set milions d'euros per recuperar els danys causats sobre la costa a causa d'una "nefasta planificació del litoral". A més -apunten- el Ministeri de Medi Ambient "lluny de seguir una estratègia de sostenibilitat" i "retirar les zones sensibles", ha apostat per per gastar-se una "milionada" en passeigs marítims, dics, i danys en el paviment. Tanmateix, critiquen que no s'hagi destinat "ni un sol euro encaminat a la millora del medi ambient". Aquestes obres són les que han estat qualificades com a punts negres del litoral gironí. Els municipis assenyalats són Cadaqués, Platja d'Aro, Sant Feliu de Guíxols, Tossa de Mar, Blanes, Sant Antoni de Calonge, el Port de la Selva i l'Escala.

Les banderes han estat per l'ampliació del port de l'Estartit i la urbanització de Sa Tuna, on segons els ecologistes la construcció d'un emissari ha provocat la desaparició de posidònia.

A Blanes, la urbanització de la platja de Sa Forcanera ha estat també catalogada ja que afirmen que s'ha incomplert la llei de Costes (en concret, la servitud de pas) cosa que fa impossible l'accés sense passar per una propietat privada. D'altra banda, l'informe anual d'Ecologistes en Acció posa una bandera negra a l'ampliació del port d'Empúriabrava, Port d'Aro, la Marina de Palamós, els 262 amarraments de Roses i el projecte de l'Ajuntament de Castelló d'Empúries que vol "requalificar el 23% del sòl no urbanitzable amb l'excusa d'unir la ciutat amb la urbanització d'Empuriabrava".

Per a Ecologistes en Acció la crisi és una oportunitat per mostrar la necessitat d'un canvi de model profund a la societat i en la seva economia, com a única possibilitat per garantir el futur dels pobles ?costaners i de la biodiversitat marina.