Acumulació de colesterol, productes de rebuig, cèl·lules, calci i fibres a la paret de les artèries, que s'engrosseixen, perden la seva elasticitat i es van obstruint. Això és l'aterosclerosi, la causant d'alguns infarts aguts de miocardi quan apareix a les artèries del cor, o d'ictus quan s'instal·la a les artèries cerebrals. També pot fer-se present a les extremitats, i més concretament a les cames, provocant de vegades dolor, problemes en caminar o manca d'irrigació als peus, i fins i tot la popular "síndrome de l'aparador", en què els afectats s'han d'anar aturant periòdicament mentre caminen. Però no sempre: Una investigació a partir de les dades de més de sis mil gironins ha revelat que, de totes les persones que tenen aterosclerosi a les cames, un 85% no presenten cap símptoma.

La recerca s'ha dut a terme en el marc de l'estudi Hermes, que desenvolupen des de fa més de cinc anys experts de l'Institut d'Investigació en Atenció Primària (Idiap) Jordi Gol, de l'Institut d'Investigació Biomèdica Girona (IdiBGi) Josep Trueta i de l'Institut Municipal d'Investigació Mèdica (IMIM). I ha posat de relleu que un 4,5% de la població adulta té aterosclerosi a les cames, encara que la gran majoria no ho sap.

També ha revelat que, tot i tenir plaques d'ateroma a les artèries de les cames és sinònim de risc cardiovascular, aquest risc resulta baix quan es calcula en moltes d'aquestes persones amb l'equació de referència de Catalunya, precisament dissenyada pels experts de l'estudi Hermes. "Per això ara ens plantegem si caldria incorporar la mesura de l'aterosclerosi a les cames de manera sistemàtica en el càlcul del risc cardiovascular", explica el doctor gironí Rafel Ramos, autor de l'article que s'ha publicat recentment on-line a la Revista europea de cirurgia vascular i endovascular, que parla d'aquest estudi.

Dades gironines

La recerca s'ha dut a terme a partir de les dades de 6.262 persones d'entre 35 i 79 anys de Sarrià, Celrà, Girona, Sant Julià de Ramis, Bordils, Juià i Sant Joan de Mollet. Aquests gironins formen part de l'estudi Hermes, en el marc del qual se'ls ha fet entrevistes i analitzat una bona colla de dades d'interès sanitari. De tot plegat, l'estudi sobre l'aterosclerosi de les cames s'ha fixat principalment en dues qüestions. Una d'elles és el càlcul de l'índex turmell-braç, que es mesura prenent la pressió arterial a les artèries del braç i del turmell, que hauria de ser igual a tots dos llocs. Si és més baixa al turmell, i quan dividint la xifra del turmell per la del braç el resultat és igual o inferior a 0,9, es considera que hi ha aterosclerosi a les cames. L'altre ítem que s'ha tingut en compte és un qüestionari sobre el dolor.

I els resultats han estat clars: un 5,17% dels homes i un 3,8% de les dones tenen aterosclerosi, però de tots ells només un de cada sis presenta símptomes. Per tant, hi ha moltes persones que tenen aterosclerosi a les cames i no ho saben, ja que l'equació que es fa servir per detectar el risc cardiovascular no ho revela.

Proves sistemàtiques

Per tot plegat, ara els experts gironins plantegen que, a determinades persones, seria adequat fer-los sistemàticament el càlcul de l'índex turmell-braç, encara que no presentin símptomes d'obstrucció arterial a les cames. "Pot ser que amb aquestes troballes ens puguem plantejar un cribratge a una població determinada", detalla Ramos.

També investiguen si seria factible incorporar el càlcul de l'índex turmell-braç en la valoració que ja es fa a tot Catalunya del risc cardiovascular mitjançant l'equació Regicor, dissenyada precisament pels investigadors de l'estudi Hermes. "Podria ser a través de l'equació o complementàriament a aquesta", matisa Ramos, que agraeix la seva col·laboració a totes les persones que participen desinteressadament en l'Hermes.