L'Ajuntament de Riudarenes ha arribat a un acord amb Adif (l'Administrador d'Infraestructures Ferroviàries) per reparar els danys produïts per les obres del traçat del tren d'alta velocitat (TAV) al sector del veïnat de Mallorquines de Riudarenes, i en concret al pas inferior de la carretera C-63, que travessa el terme municipal.

Les protestes es van iniciar fa un any, quan es van iniciar els treballs per part de la constructora Hispànica. En concret, els veïns d'aquest sector van sol·licitar la intervenció de l'Ajuntament de Riudarenes perquè les obres d'excavació els havien gairebé assecat els pous d'aigua particulars, amb els quals es proveïen. Davant d'aquests perjudicis a la població, les dues administracions han arribat a un acord per esmenar-los, pel qual Adif invertirà uns 340.000 euros per fer un seguit d'obres a la zona, proposades, segons explica l'alcalde, Narcís Colomé (CiU), per l'Ajuntament.

Millora dels accessos

Aquests treballs han començat fa pocs dies i consisteixen en la perllongació de la xarxa municipal des del carrer Josep Vicenç Foix del veïnat de can Gònach fins a la rotonda de Mallorquines, mitjançant la formació d'escomeses d'aigua fins a la seva connexió amb la canonada general d'alimentació de cada habitatge, i el soterrament de l'estesa del conducte en previsió de la futura instal·lació d'enllumenat públic i del semàfor per al creuament de vianants a la C-63 -la carretera que va de Riudarenes a Sils-. També es millorarà el drenatge de les aigües plujanes al primer tram del camí ral, que uneix la zona afectada amb el sector Mallorquines, i la pavimentació del camí ral i del camí que comunica la C-63 amb el carrer de la zona esportiva.

L'alcalde es mostra satisfet per haver aconseguit aquest conveni, signat fa un parell de mesos, perquè "pels veïns era un problema greu que tenien amb els pous i amb els accessos al seu nucli, i al final hem aconseguit solucionar-ho", va afegir.

El pas del TAV a Riudarenes ha comportat un canvi en la seva orografia, però cal recordar que des d'un inici ja va aixecar protestes. El fet que Riudarenes tingui la zona protegida de la Camparra i que hi habitin les tortugues autòctones va donar el primer toc d'alerta al consistori llavors liderat per Jordi Gironès (AIR-PSC). I ara, fa pocs mesos, quan ja s'estaven executant els treballs, el Ministeri de Foment va haver de refer el projecte del traçat al seu pas pel municipi per poder desviar el riu Esplet i així evitar inundacions del nucli, ja que el sistema de drenatge natural no pot absorvir el cabal d'aquest riu de caràcter torrencial.

En concret, s'ha fet una nova canalització del riu i s'han instal·lat talussos i motes per construir els marges del riu, i també es va decidir eliminar un viaducte del projecte inicial.