L'alarma que ha despertat el mosquit tigre a les comarques de Girona ha quedat només en això, una alarma. La mancomunitat intermunicipal voluntària del servei de control del mosquit tigre de la badia de Roses i el Baix Ter va informar aquesta setmana que la plaga que tenia atemorits municipis i alcaldes està, a dia d'avui, "controlada".

L'arribada d'aquest insecte va alertar diversos municipis de la província, després que es descobrís per primer cop en diversos punts entre Cerdanyola i Sant Cugat del Vallès. De fet, aquest temor ha provocat que enguany els alcaldes hagin vetat la informació del centre de control. D'aquesta manera, tot i que aquest any s'han detectat 25 focus nous de mosquit tigre repartits en vint municipis de les comarques de costa de la demarcació de Girona i algun interior, des del servei de control no han pogut precisar quins són aquests municipis afectats.

Per atacar aquest insecte, el servei de control del mosquit tigre porta a terme un protocol d'actuació. Un cop s'han detectat els ous de les femelles, es neteja la zona amb insecticida. Aquesta neteja la realitzen unes persones carregades amb motxiles plenes d'insecticida que, amb molta precisió, actuen sobre la zona on s'està desenvolupant la cria dels ous.

De forma paral·lela, a les zones susceptibles de cria, principalment llocs on l'aigua queda estancada, s'eliminen les larves. Aquesta actuació s'estén a un radi de 200 metres de la zona on s'ha detectat la presència d'aquest insecte. Per exterminar-lo s'utilitza un larvicida granulat.

Mentre els especialistes actuen en les zones infectades, el servei de control alerta els veïns de la zona i se'ls informa de les actuacions que s'estan duent a terme, així com de les mesures de prevenció que els mateixos veïns poden fer per evitar la seva propagació. Finalment, el cap d'aquest servei, Eduard Marquès, va explicar que s'incrementa el nombre de trampes preventives en les àrees perquè les femelles del mosquit tigre posin els ous.

Comissió de seguiment

D'altra banda, aquesta setmana l'Agència de Protecció de la Salut a Girona, el Dipsalut i Mediambient de Girona van constituir la Comissió Territorial de Seguiment del Mosquit Tigre. La seva funció serà la d'analitzar el conjunt d'informacions que generi el servei de control del seu programa de vigilància que realitza a través de 850 trampes i determinar el grau d'afectació de les poblacions on s'hagin trobat larves o mosquits.

A diferència de l'any passat, aquest estiu l'aparició d'aquest insecte ha avançat la seva arribada. Això es deu la climatologia atípica d'aquest estiu i a la mobilitat de turistes al litoral gironí durant els mesos de vacances.