A mitjans del mes de juliol els veïns del nucli antic de Blanes, on es fa recollida selectiva de la brossa orgànica, vam rebre una carta del regidor de Medi Ambient, Celestino Lillo, agraint-nos la nostra participació en el sistema que valorava molt positivament i informant-nos que a partir del 20 de juliol es feien millores que consistien en la recollida diària de les dues fraccions, rebuig i orgànica, que fins aquell moment es feien en dies alterns. Aquest canvi és més que discutible: si ens reconeix que funciona bé per què canviar-ho? Si es recull tot cada dia què faran els ciutadans menys conscienciats ambientalment? En qualsevol cas és legítim fer canvis amb la intenció de millorar el sistema -o almenys intentar-ho- i si no funciona ja es tornarà a canviarÉ

El que no és ètic, ni legítim és enganyar la gent. M'explico. Intrigat de com un Ajuntament greument deficitari, en un context de crisi econòmica que ha fet disminuir dràsticament els ingressos municipals, endeutat amb FCC amb 12 milions d'euros -bàsicament per no haver-los pagat ni un cèntim durant tot el 2008- i amb un pressupost del 2009 per a la recollida d'escombraries d'1 milió d'euros menys que l'any anterior podia permetre's incrementar el nombre de recollides setmanals a aproximadament el 20 % de la població vaig voler saber com es feia.

La solució ha estat ben fàcil: s'ha deixat de fer recollida selectiva i es llencen totes les escombraries al mateix camió. És a dir, ens demanen que tinguem dues galledes, que utilitzem bosses compostables per a l'orgànica que són més cares i difícils de trobar, que tots el membres de la família seleccionin correctament tot el que és orgànic i el separem del rebuig, que baixem una bossa de rebuig i una galleda amb l'orgànicaÉ i quan arriba al carrer el nostre Ajuntament decideix barrejar-ho tot i enviar-ho a l'abocador de Lloret. Convido qualsevol lector d'aquesta carta que tingui dubtes sobre el que explico -ho entenc, ja que sembla increïble!!!- que observi el camió de recollida del centre. Veurà que només hi ha un petit contenidor de 120 litres i que quan aquest s'omple l'aboquen al bolquet del rebuig.

Això és un veritable escàndol. El senyor Celestino Lillo va tenir l'oportunitat de rectificar, de confirmar o de justificar les seves accions a l'últim ple municipal quan vaig denunciar aquests fets. Lluny d'això es va ocultar en el silenci i ni va confirmar ni negar les meves acusacions, que eren molt dures.

Davant d'això a aquest senyor només li queden dues alternatives si vol salvar el seu honor: rectificar públicament i demanar disculpes o dimitir. Salvat el seu honor encara quedarà per dirimir la seva competència en la direcció dels afers públics-que molts dubtem- però això ve després de la imprescindible honestedat personal i veracitat en les seves afirmacions que tot servidor públic -també dit polític- ha tenir.