Una dona de 35 anys i resident a Lloret de Mar va morir passada la una del migdia de dilluns a l'hospital Josep Trueta de Girona per complicacions relacionades amb la nova grip, convertint-se així en la primera víctima mortal de Catalunya i la vuitena de l'Estat relacionada amb la infecció pel virus H1N1. La jove, d'origen rus, tenia diverses malalties cròniques prèvies, i va acudir diumenge a l'hospital de Blanes, des d'on el mateix dia va ser derivada al Trueta per una afecció que dilluns li provocaria la mort en forma d'insuficiència respiratòria aguda. La necròpsia haurà d'acabar de determinar el pes que hi van tenir el virus de la nova grip i les malalties cròniques que la noia ja patia. Després, serà incinerada.

La informació sobre la mort de la lloretenca la van fer pública ahir poc abans de les cinc de la tarda, o sigui més d'un dia després de la seva defunció, el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya i el Ministeri de Sanitat, mentre instaven els ciutadans a mantenir la calma i recordaven que la gran majoria dels casos registrats fins ara han estat lleus i fins i tot pràcticament asimptomàtics.

Problemes hepàtics i tabac

Segons va explicar ahir al vespre la directora de l'hospital Trueta, Àngels Morales, la principal malaltia crònica prèvia que patia la lloretenca abans de la infecció per la nova grip era una patologia del fetge. Malgrat que aquesta és una malaltia de base que fins ara no havia estat descrita per les autoritats sanitàries catalanes en els casos greus de nova grip, Morales va subratllar que "és el vuitè cas de mort a Espanya pel virus, tot plegat és molt nou i ho hem d'anar coneixent". La directora va afegir a més que "diverses patologies poden fer que una persona tingui menys defenses".

Morales, que també va explicar que la lloretenca patia patologia relacionada amb el tabaquisme, va indicar que en arribar al Trueta se li van administrar els antivirals necessaris per al quadre que presentava, encara que no van fer efecte "a causa de la ràpida evolució de la malaltia i de la gravetat de la dona".

La directora del Trueta també va explicar que a l'hospital de referència gironí hi ha l'única unitat de crítics amb respiració assistida de les seves característiques de la regió sanitària, i que en el cas de la jove lloretenca va ser necessari traslladar-la des de Blanes al centre gironí per aquest motiu.

Geli demana tranquil·litat

Per la seva banda, la consellera de Salut va explicar que va ser ahir mateix que es va confirmar que la víctima tenia el virus de la nova grip. En aquest sentit, la consellera va manifestar que "encara es desconeix si aquest virus ha estat la causa directa de la mort, donades les patologies prèvies que patia aquesta persona".

Alhora, Geli va insistir que la mort de la lloretenca és un cas aïllat i va subratllar que "la majoria són benignes". La consellera va recalcar que els casos greus són "molt esporàdics", i que pacients ingressats a l'UCI ja s'han curat.