Cada dia es difonen moltes informacions entorn de la nova grip. Més casos, algun mort arreu del món, noves explicacions científiques, opinions d'experts o anuncis de l'OMS, per dir-ne algunes. Ahir no va ser una excepció, i durant tot el dia continuava el degoteig de notícies sobre el virus a les agències catalanes, espanyoles i internacionals. Però s'hi van sumar les reaccions a la primera mort a Catalunya i la vuitena a Espanya relacionada amb les complicacions causades pel virus A/H1N1, la d'una dona resident a Lloret, d'origen rus i de 35 anys que va morir dilluns a l'hospital Trueta de Girona per una insuficiència respiratòria aguda. La consellera de Salut, Marina Geli, va voler deixar clar, per exemple, que la dona havia acudit a l'hospital de Blanes, el primer lloc on va ser atesa, quan ja es trobava força greu, o sigui, "tard". I el president de la Generalitat, José Montilla, va afirmar que, malgrat que la nova grip "existeix", la gent pot estar tranquil·la. Van ser només algunes de les veus que van sonar ahir referint-se al virus pandèmic.

Geli va assegurar, doncs, que la dona de Lloret morta dilluns va acudir al sistema sanitari "tard". Quan diumenge va arribar a l'hospital de Blanes "el seu estat ja era molt greu", va especificar la consellera en declaracions a Rac1. Diumenge mateix va ser traslladada al Trueta, on l'endemà va morir i dimarts es confirmava que havia estat infectada per la nova grip. La pacient patia diverses patologies prèvies de base, entre les quals, una malaltia hepàtica, i a més fumava molt.

Geli es va sumar ahir a les previsions de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), segons les quals el virus podria afectar un 30% de la població mundial, i que en el cas d'Espanya podria arribar a partir de setembre.

Vacuna "segura i eficaç"

Tot i això, va descartar que es generi por entre la població, perquè a partir del mes d'octubre estarà llesta la comercialització d'una vacuna "segura i eficaç".

En aquest sentit, i en l'àmbit estatal, la Confederació del Taxi d'Espanya va sol·licitar ahir al Comitè Nacional del Transport, dependent del ministeri de Foment, que es tracti, en la primera reunió que se celebri, la petició al Ministeri de Sanitat i Política Social sobre la vacunació contra la nova grip de tots els conductors professionals del sector del transport.

Montilla, calma

Per la seva banda, el president Montilla afirmar que "no fa falta infondre por ni ocultar un tema que és més que evident" a tot el món, referint-se al virus A/H1N1. "Jo crec que la gent pot estar tranquil·la, ara bé, la nova grip existeix", va assegurar Montilla. El president no va entrar a valorar si la dona podria haver mort per una altra malaltia. "Tenia altres malalties. Si en concret ha estat fruit de la grip o d'una altra malaltia que tenia, no seré jo qui ho digui", va assenyalar.

A Catalunya hi ha tres homes de 31 anys amb nova grip a les unitats de cures intensives de tres hospitals, cap dels quals, gironí. Un d'aquests homes està ingressat sense tenir cap antecedent de malaltia crònica prèvia, a diferència de la resta de pacients greus comunicats fins ara.

Condols des de Lloret

L'Ajuntament de Lloret de Mar també ha volgut fer sentir la seva veu davant la mort de la ciutadana del municipi. El consistori va insistir que la dona patia malalties cròniques prèvies, i va expressar el condol a la família de la dona i es va posar a la seva disposició pel que necessitin.

recomanacionsEn tots dos casos s'aconsella descansar, beure líquids, evitar el consum d'alcohol o tabac i prendre medicacióPer evitar el contagi de qualsevol dels dos tipus s'han de prendre mesures d'higiene, rentar-se les mans amb freqüència, tapar-se la boca i el nas en estornudar i evitar tocar-se els ulls, el nas i la boca. Evitar les aglomeracions.