"Recordo que aquell dia bufava un fort vent de garbí. El meu marit em va avisar que havia vist fum i, després d'enfilar-nos al teulat d'un veí i comprovar que hi havia foc, vam agafar quatre coses i vam marxar cap a la platja amb el cotxe". D'aquesta manera recordava ahir la Carmen un dels pitjors dies de la seva vida. Era el 7 d'agost de 1979 i gaudia d'uns dies de vacances amb la seva família, després d'adquirir una parcel·la a la urbanització Els Pinars de Lloret de Mar, on encara avui estiueja. Res feia pensar que en aquelles setmanes de descans viuria en primera persona un dels pitjors incendis de Catalunya, on van perdre la vida 21 persones.

Tres dècades després la Carmen no ha pogut oblidar les escenes de pànic que va viure aquell dia. Tampoc els veïns d'Els Pinars ni els familiars de les víctimes que ahir, coincidint amb el trentè aniversari de l'incendi, es van reunir a l'entrada de la urbanització per homenatjar les 21 persones que hi van perdre la vida el 1979 amb la descoberta d'un monòlit i guardant un minut de silenci.

Les víctimes eren famílies senceres de Barcelona i Badalona que feia poc que havien comprat les parcel·les. "No coneixien la urbanització i van intentar escapar per la banda alta del complex. Van anar a parar a una zona sense sortida", explicava ahir en Francisco Costa, un taxista jubilat de Lloret de Mar. "Va ser una autèntica tragèdia, perquè van morir a només 25 metres de la carretera, que haria estat la seva escapatòria", va lamentar Costa.

L'Amèlia Fernández es va assabentar de la tragèdia des de Badalona. Feia només un dia que havia tornat de passar uns dies de vacances en la propietat que acabava de comprar. Recorda especialment el drama d'una família de la seva ciutat. "En el foc van morir dues germanes i tots els seus fills. Una d'elles estava embarassada", explicava ahir visiblement emocionada.

El cap de Bombers d'aquella època, Jordi Martínez, recorda amb impotència aquell dia. "Vam intentar evitar que el foc entrés a la urbanització però va ser impossible", assegura. "Erem un parc de bombers format per 10 voluntaris i no teníem els mitjans per lluitar contra el foc que hi ha actualment. El fort vent va dificultar molt les tasques d'extinció".

Un cop controlat l'incendi, els bombers van fer la tràgica troballa dels 21 cossos carbonitzats. Els van localitzar en un barranc, a només 25 metres de la carretera. "Van escollir la ruta d'escapatòria equivocada", explicava Martínez, que va lamentar que tres dècades després encara no s'hagi descobert el responsable o responsables d'aquest incendi que tot apunta que va ser provocat.

Abans i després

L'alcalde de Lloret Xavier Crespo explicava ahir durant l'acte d'homenatge que la tragèdia d'Els Pinars va comportar una autèntica revolució en l'extinció dels incendis. "Es van modernitzar els parcs de bombers i es va professionalitzar el cos", explicava.

D'altra banda, es van posar al dia les normatives urbanístiques per evitar tragèdies com la de Lloret. Es volia evitar que els vials de les urbanitzacions anessin a parar a camins sense sortida.

Crespo també va destacar que la urbanització Els Pinars no té res a veure amb la dels anys 70. "S'han millorat les condicions de seguretat. Avui ja no hi ha cap carrer sense sortida. El complex, a més, té 60 boques d'accés cada 200 metres, on es poden connectar els bombers en cas d'incendi. També hi ha un dipòsit d'aigua pels hidroavions", assegurava Crespo.

Tres dècades després de l'incendi que va commocionar Catalunya, encara hi ha moltes incògnites obertes. Mai s'ha descobert el responsable o responsables del foc que va tenyir Lloret de dol.

Anys després de l'incendi, els veïns van portar a judici els promotors del complex perquè consideraven que les deficiències urbanístiques de la urbanització eren les responsables de la tragèdia. Argumentaven que el complex estava ple de camins sense sortida i que molts carrers no estaven pavimentats, cosa que hauria servit de tallafocs. La sentència va ser absolutòria. El tribunal va considerar que els únics responsables de l'incendi eren els que l'havien provocat.