La climatologia conjuntural d'aquest any ha afavorit que aquests mesos d'estiu la presència de meduses a les platges de Girona sigui força baixa. Segons va informar ahir el Departament de Medi Ambient i Habitatge després de la seva visita tècnica realitzada a l'Institut de Ciències del Mar (ICM), els estudis realitzats fins ara indiquen que la causa principal d'aquest descens en les seves aparicions és degut a causa dels vents de sud a nord i els forts temporals marítims de principis d'any.

Des de fa un parell d'anys, els exemplars de meduses presents al litoral gironí, així com a la resta de Catalunya, han estat reduïts i puntuals, a diferència de la plaga de l'any 2006 i del pic més alt del segle XXI viscut a la costa, que va tenir lloc el 2005, amb gairebé un 7% de resultats positius del conjunt d'observacions realitzades durant l'estiu.

Mentre que el 2007 va decaure la seva presència en un 2%, el 2008 va repuntar un punt, tot i que cal esmentar que el 80% d'aquestes observacions van ser amb quantitats molt baixes d'exemplars. De fet, aquesta tendència de poques meduses a les zones de bany és la que també s'està registrant durant aquesta temporada estiuenca.

Des de l'Agència Catalana de l'Aigua i l'Institut de Ciències del Mar, entitats que estan investigant respecte del cicle biològic de les espècies d'aquest organisme, han conclòs que les causes principal d'aquest fenomen són el predomini de vents amb direcció de nord a sud en comptes dels de mar cap a terra (est-oest), així com els temporals marítims de principis d'any. En el primer cas, aquests tipus de vent no faciliten l'entrada de meduses a la costa, com sí que ho fan els altres, principalment en els casos en què les aigues del mar i la costanera tenen una temperatura similar, ja que crea corrents que poden arrossegar-les en poc temps. Respecte dels forts temporals, els experts indiquen que aquests poden haver causat una mortalitat elevada dels pòlips (són la fase prèvia de les meduses) que viuen en els fons marins costaners.

Pel que fa als municipis costaners de Girona, han estat nou on s'han observat meduses en alguna ocasió entre juliol i els deu primers dies d'aquest mes.

El més afectat, el Port de la Selva

Cal especificar, però, que la seva presència ha estat molt punutal, majoritàriament entre 1 i 3 dies i amb una quantitat catalogada de "poques"; és a dir, d'1 individu o menys per cada 10 metres quadrats. El Port de la Selva és el que més meduses ha tingut, tant en nombre de dies (5), com en concentració.

El "Projecte Medusa", nom amb què s'anomena aquest programa dut a terme entre l'ACA i l'Insititut, es realitza conjuntament des de mitjans del 2007. Ambdues entitats estan investigant sobre els cicles biològics d'espècies de meduses més freqüents per interpretar millor la seva incidència a les platges. La investigació es duu a terme a les instal·lacions de l'ICM-CSIC, les primeres del món que tenen en cultiu les espècies Cotylorhiza tuberculata i Rhizostoma pulmo. Per la seva banda, des de fa 9 anys l'ACA disposa d'una xarxa d'observació amb 14 punts a Catalunya, 5 dels quals són gironins. Els ajuntaments s'hi han adherit fa dos anys.