L'alcalde de Palau-saverdera (CiU), Narcís Deusedas, després que els intents judicials no hagin pogut aturar la sentència d'enderroc dels 42 apartaments del Sun Village, ha optat per penjar una pancarta davant l'Ajuntament demanant diàleg a totes les parts implicades per intentar que el demandant retiri la denúncia. L'acció es dóna uns dies després que els afectats es manifestessin davant el negoci de la persona que va interposar la denúncia també per pressionar-la.

"Diàleg i comprensió per trobar una solució", això és el que diu una pancarta de nou metres penjada a la façana de l'Ajuntament. Evitar l'enderroc, però, només passa per un acord amb el denunciant a qui els tribunals han donat reiteradament la raó concloent que els pisos es van construir amb una llicència il·legal atorgada per part de l'Ajuntament que hauria permès construir habitatges en una zona qualificada d'hotelera. Deusedas ha remarcat que volen fer entendre als demandants (s'hauria afegit una segona persona a la petició d'enderroc) que "la situació d'aquesta gent és molt delicada i que es quedarà al carrer, i creiem que amb el diàleg i la comprensió per totes les parts, podríem aconseguir aturar-lo". Deusedas ha informat que això primer passa perquè retirin la denúncia, cosa que després, però, hauria de valorar el tribunal.

La sentència d'enderroc del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) del 15 de setembre del 2006 conclou que s'ha d'enderrocar. L'Ajuntament, que sempre es va mostrar convençut que no s'enderrocarien, va presentar un recurs el 31 de maig de 2007, que no va donar resultat. Es va presentar un recurs de súplica al Tribunal Suprem que no va ser admès a tràmit, segons es va notificar el febrer d'aquest any. El mateix mes l'Ajuntament va aprovar per ple que fossin els propietaris els que es fessin càrrec dels treballs d'enderrocs, però el 18 de maig es va declarar nul aquest acord. El Tribunal donava un termini de cinc mesos a l'Ajuntament per executar la sentència i advertia que, en cas d'incompliment, la Generalitat contractarà les obres d'enderroc, amb càrrec a les arques municipals, segons ha explicat l'Ajuntament. Davant d'això, es va presentar un recurs de súplica que allarga el termini fins al mes de desembre i que encara s'ha de resoldre. A l'espera de la conclusió final han continuat els tràmits administratius i el 20 de juliol l'Ajuntament va aprovar per ple encarregar als tècnics municipals que comencin a redactar el projecte d'enderroc. Els veïns demanen 12 milions d'indemnització per la pèrdua dels seus habitatges.

L'alcalde ha defensat en tots els plens que l'Ajuntament no està d'acord amb la sentència, però que l'ha d'acatar. Per això ja estan treballant en la redacció del projecte d'enderroc, malgrat amb l'esperança que no sigui necessari. El darrer intent és que el demandant, amb qui s'han reunit en nombroses ocasions, arribi a un acord amb totes les parts i retiri la demanda.