El nombre de turistes estrangers en els set primers mesos de l'any va baixar un 12% a Catalunya, tot i que la comunitat s'ha mantingut com el primer destí estatal, amb 7,5 milions de visitants que representen el 25% del total de turistes rebuts a tot l'Estat, segons les dades de l'Enquesta de Moviments Turístics en Frontera fetes públiques ahir pel Ministeri d'Indústria, Turisme i Comerç.

En total, Espanya ha rebut 30 milions de turistes estrangers fins al mes de juliol, cosa que representa una caiguda del 10,3% en relació amb el mateix període del 2008.

Per comunitats, després de Catalunya s'ha situat Balears, amb 5,2 milions de turistes, un 7,3% menys; així com Andalusia i Canàries que amb 4,6 milions de visitants cadascuna han registrat una retallada de l'11,3% i del 14,7%, respectivament.

El País Valencià ha comptabilitzat 2,9 milions de turistes, un 14,2% menys, mentre que la Comunitat de Madrid ha arribat als 2,8 milions, després de registrar un ascens del 2,5%, i es converteix així en l'única comunitat que ha crescut en nombre de visitants en el període acumulat.

El Ministeri va destacar que la retallada en el nombre de visitants "s'ha moderat" i "continua millorant" respecte als mesos precedents, tant en termes acumulats com mensuals".

I és que les dades s'aproximen força a l'anunci realitzat pel ministre d'Indústria, Turisme i Comerç, Miguel Sebastián, el passat 25 de juliol a Mallorca, quan va fixar la disminució de l'arribada de turistes ?estrangers pel 2009 en un 10% respecte a l'any anterior.

Pel que fa als mercats emissors, destaca l'increment en les arribades de turistes francesos, italians i portuguesos i el petit descens dels visitants procedents d'Alemanya. Per contra, l'arribada de turistes britànics va continuar caient.

El Regne Unit, origen de gairebé el 25% dels turistes internacionals rebuts a l'Estat, va concentrar una part important del descens registrat al juliol, amb taxa de variació negativa del 16,1%.

Per la seva banda, es ralentitza el descens dels turistes procedents d'Alemanya, que en aquest mes van descendir el 5,4%. França va protagonitzar un fort increment (+8,1%), passant al juliol a ser el segon mercat emissor per davant d'Alemanya.

El turisme francès ha experiment un fort increment al juliol l'ascens del qual es va deixar notar especialment en les comunitats de València i Madrid. Catalunya, principal destinació per als francesos, també va rebre una major afluència de turistes, després de la caiguda del juny.

Pel que fa a la manera d'arribar a l'Estat, la principal via d'accés dels turistes internacionals rebuts en els set primers mesos de l'any ha estat l'aèria, elegida per un total de 23,3 milions de visitants, el 72% del total, amb un descens del 10,5%.

Per carretera van arribar 6,1 milions de turistes, fet que suposa un descens del 10,2% en relació amb el mateix període de l'any passat.

Respecte a la forma d'organitzar el viatge, un 70% (21,1 milions) dels turistes que van arribar a Espanya no havien contractat un paquet turístic, un 11,3% menys respecte a l'any anterior.

Els turistes que sí que havien contractat el paquet turístic, van ser 8,8 milions, una xifra un 7,1% inferior a la del mateix període de l'exercici passat.

El tipus d'allotjament majoritàriament escollit pels turistes internacionals rebuts en els primers set mesos ha estat l'hoteler, al qual van recórrer el 62,2% dels visitants (18,7 milions, un 13,2% menys).

En l'altra banda, l'allotjament extrahoteler -és a dir, aquell que correspon als visitants que s'allotgen en habitatge propi o cases de familiars, habitatges de lloguer, càmpings, etc- va registrar un retrocés del 4,4% respecte al mateix període de l'exercici passat, situant-se en els 11,1 milions de turistes internacionals.

Un 10% menys al juliol

Pel que fa als turistes que van arribar al mes de juliol, Catalunya també es va situar com la comunitat autònoma amb més visitants, amb 1,6 milions de turistes, però la dada representa un 10% menys respecte al mateix mes de l'any 2008.

En total, Catalunya i les illes Balears -amb 1,5 milions de visitants, un 5,5% menys que el 2008- van rebre gairebé la meitat dels 6,6 milions de turistes que van arribar a l'Estat espanyol durant el mes de juliol.

Així, l'Estat espanyol va rebre un 6,1% menys de turistes respecte al mateix mes de l'any passat.