Les pluges de fa uns deu dies van fer témer al Servei de Control de Mosquits de la Badia de Roses i el Baix Ter que en vuit o deu dies començarien a trobar els primers focus de mosquits tigre a les comarques gironines. Tal com esperaven, però de forma sobtada, s'ha produït una "allau d'arribades de detecció de focus que ja els contem per desenes, prop d'una centena". Així ho explicava el responsable del Servei de Control de Mosquits, Eduard Marquès, en una entrevista a Empordà televisió. Marquès avançava que "tot just comencem, ja que el pic és més alt es produeix just a la tardor". Un dia clau serà l'11 de setembre, pels desplaçaments des de l'àrea metropolitana de milers de vehicles de Barcelona a l'interior dels quals, n'estan convençuts, viatjaran molts mosquits.

"Tot i que ho esperàvem, ens ha sorprès una mica, perquè els focus s'han disparat molt i molt, més del que prevèiem que hi hauria". Després de les pluges, sabien que hi hauria naixements de mosquits tigre i que viatjarien des de les àrees de Barcelon, on tenen l'origen i han nascut, cap a les comarques gironines. I així ha estat, tot i que amb una gran presència.

Ara s'està a l'espera d'un nou pic de població, que normalment es dóna a finals d'estiu, diu Marquès, tot i que aquest any s'està retardant una mica per la manca de les habituals pluges de Sant Llorenç. Tot i això, estan convençuts que acabaran arribant les pluges habituals d'aquesta època de l'any.

El pont de l'11 de setembre es considera una data clau, perquè el moviment humà és un dels factors que mou les poblacions de mosquit. En aquest sentit calculen que entre 200.000 i 300.000 vehicles viatgen des de l'àrea metropolitana de Barcelona. Marquès ha explicat que "la probabilitat que pugi a un vehicle és molt alta, té la mania de seguir-te fins que entres al vehicle" i així arriben a altres punts de Catalunya. Per aquest motiu, Marquès diu que "es pot produir un allau de transport de mosquits tigre fins a casa i haurem d'esperar ben arramangats per donar-los una bona benvinguda".

La constatació que s'han detectat nombrosos focus es dóna una setmana després que l'Ajuntament de Girona negués que disposessin de les dades suficients per dir que hi havia exemplars de mosquit tigre. A aquesta situació la brigada fa un seguiment per tenir controlada aquesta població i sobretot, fer prevenció. Tot i que no disposaven de dades que certifiquessin que hi havia el mosquit (les trampes i comprovacions van donar negatiu), almenys dues persones havien vist aquest insecte a Girona i Vilablareix.

En això treballen les set persones que formen part del Servei de Control de Mosquits que controlen una cinquantena de municipis de les comarques gironines. Són insuficients per atacar tots els focus i principalment es dediquen a la vigilància.

Campanyes preventives

La tasca dels ajuntaments en controls a les vies públiques i la de les persones a casa seva es considera bàsica per minimitzar la presència d'aquest insecte. Per això s'ha editat un espot que s'emetrà per les televisions informant de quines són les mesures que s'han de prendre a les cases. L'espot se suma a d'altres mesures que s'han engegat, com la campanya de sensibilització a les escoles que permet que els nens coneguin l'insecte, identificar-ne les larves i puguin transmetre-ho a la família. Els ajuntaments també ofereixen informacions sobre aquest insecte a través de diferents mitjans, com les webs municipals.