El Banc dels Aliments de Girona s'ha quedat sense productes bàsics aquest agost. Pel seu president, Antoni Roig, la situació es produeix per dos motius: per una banda, la crisi econòmica ha fet augmentar el nombre de persones amb necessitats i, per altra, moltes de les empreses subministradores del servei estan de vacances.

El Banc dels Aliments gironí ha notat especialment la crisi econòmica aquest any, i ha quadriplicat el nombre de persones ateses respecte de l'any passat. Aquesta situació ha fet que el magatzem que l'associació té a Riudellots hagi quedat buit. "Al magatzem ara no hi tenim pràcticament res perquè aquest any hem repartit molt més", explica Antoni Roig, per a qui la situació es deu en gran part al fet que "les necessitats han augmentat". Precisament, aquestes necessitats són les que han portat unes 5.600 persones a demanar ajuda al Banc dels Aliments.

El perquè de la situació, Antoni Roig el resumeix amb dos arguments. Un primer, de menor importància, és que moltes de les empreses que donen aliments al Banc no treballen el mes d'agost i, per tant, no hi aporten res. Un altre, més important, és que la crisi econòmica ha fet augmentar el nombre de persones que necessiten ajuda. Durant el primer trimestre d'aquest any les entitats benèfiques que reparteixen els aliments del banc asseguraven que s'havia doblat el seu volum de feina. Per Roig, "proporcionalment han augmentat més les necessitats a cobrir que el menjar que ens arriba".

Falta llet, llegums i oli

Les mancances del Banc dels Aliments són especialment preocupants en l'àmbit dels aliments bàsics. "Ara per ara ens falta llet, arròs, llegums i oli", explica Roig. "En canvi, sí que hem tingut altres productes com bombons, o mantega", afegeix.

El president del Banc dels Aliments, malgrat tot, afirma que s'intenten adaptar amb el que tenen: "Així, davant la mancança d'oli estem veient que la gent agafa margarina i l'utilitza per fregir", explica.

El Banc dels Aliments és una associació de voluntaris que treballa a través d'unes 50 entitats. El banc emmagatzema aliments que arriben a través de donacions d'empreses i a través de la Unió Europea. Llavors, comunica a les entitats del que disposen i aquestes ho distribueixen entre les persones més necessitades. El Banc també disposa d'una furgoneta refrigeradora cedida per la Diputació.

D'altra banda, aquest setembre s'obrirà a Girona un supermercat amb productes a cost molt baix o gratuïts per a les persones que acreditin no poder cobrir les seves necessitats bàsiques.