Per tercer cop durant aquest estiu els Agents Rurals del Departament de Medi Ambient han intervengut a la costa del Baix Empordà una nova embarcació amb pescadors furtius que han extret peix del mar amb tècniques que només corresponen i poden ser utilitzades pels pescadors professionals. En aquesta ocasió, la unitat de vigilància marítima va detectar una embarcació a la costa del terme municipal de Palafrugell amb sis pescadors, cinc quilos de peix i quatre tresmalls de vint-i-cinc metres cadascun.

Segons van informar els Agents Rurals, l'actuació es va dur a terme diumenge passat quan la Unitat de vigilància marítima va interceptar davant de la cova d'en Gispert una embarcació esportiva amb arts de pesca d'ús exclusiu per a pescadors professionals. El cos d'Agents va fer un seguiment de la citada embarcació que es dirigia a la cala Pedrosa de Palafrugell, indret on van ancorar la barca i van ser intervinguts pels agents, que van identificar-se per tal de dur a terme l'actuació, ja que els agents anaven de paisà.

L'aparició dels vigilants no es va produir fins que aquests van veure com els tripulants de l'embarcació pneumàtica recollien uns tresmalls de l'aigua. Dins de l'embarcació hi havia sis persones, entre elles, el patró que va ser identificat en el primer moment. Acte seguit, es va procedir al comís de les arts de pesca que havien utilitzat els furtius: quatre tresmalls de 25 metres cada peça i un palangre que estava amagat en el seu interior. El tresmall és una xarxa vertical de llargada considerable, que es deixa un o dos dies calada prop del fons marí i on els peixos queden atrapats quan intenten passar-hi a través. Pel que fa al palangre, aquesta tècnica de pesca consisteix a deixar anar al mar una línia molt llarga de fil de niló amb molts hams i esquer. Totes dues, tresmalls i palangre no poden ser utilitzades per pescadors esportius, com és el cas.

Respecte a la captura realitzada pels pescadors, els Agents Rurals van comissar 5 quilos de peix entre el qual hi havia 15 espècies diferents: 4 aranyes, 4 rates, 1 sípia, 1 llenguado, 2 milanes, 1 congre, 1 rascassa, 1 molla de roca, 2 rogers, 3 lluernes, 1 besuc, 1 pagre, 3 verades i 2 crancs reials. Finalitzada l'actuació, els interventors van entregar el peix al geriàtric de la Bisbal.

Pescadors furtius, juliol i agost

Prenent l'historial del cos d'Agents Rurals, aquesta comissió ha estat la tercera realitzada durant aquest estiu a la comarca i la segona en el mateix mes. Aquesta darrera va fer-se ara fa una setmana en una zona protegida de la costa de Begur, a la Reserva Marina de ses Negres, que està vedada a la pesca. El pescador intervingut navegava, a més, amb una embarcació sense llicència i sense estar donat d'alta per exercir l'activitat malgrat que havia estat anteriorment pescador artesanal. En aquesta ocasió el material comissat van ser dos tresmalls i uns 20 quilos de peix capturat (el pes màxim intervingut aques estiu) entre els quals hi havia rescasses, tords negres, sards i pagells.

La primera intervenció per part dels Agents Rurals d'aquest any a la costa baixempordanesa va ser a mitjans del mes passat, el 10 de juliol. El pescador furtiu, veí de la Bisbal, va ser detectat quan desembarcava a la costa del terme municipal de Begur, on se li van comissar dos palangres que solia calar al capvespre i recollia de matinada, i 7 quilos de peix. Cal afegir que aquest veí sí que disposava de la llicència esportiva corresponent i d'una embaració matriculada per realitzar activitats de lleure.