El Club Català de Naturisme (CCN) i la Federació Espanyola de Naturisme (FEN) han anunciat que emprendran accions legals contra qualsevol ajuntament que intenti prohibir el nudisme per mitjà d'ordenança municipal, en qualsevol localitat de Catalunya com, per exemple, Tossa de Mar.

"Els municipis no tenen potestat per regular la moral i la vestimenta dels seus ciutadans", afirmen els responsables d'aquesta organització, que recorden, per mitjà d'una nota de premsa, que amb la retirada a la llei de costes de les competències de "la policia de la moralitat" que figuraven a la llei predemocràtica "ja no hi ha cap dubte".

En aquest sentit, afegeixen que la retirada també del delicte d'escàndol públic del codi penal "impedeix definitivament que cap legislador el reintroduexi en àmbits inferiors, a tall de regulació".

Els naturistes assenyalen que hi ha una total unanimitat entre tots els juristes que han tractat aquest assumpte, "des del defensor del poble fins als jutjats on han arribat els recursos", ja que "un ajuntament no pot restablir un delicte que ha estat abolit del codi penal".

La vinculació de l'activitat administrativa al principi de legalitat (tot el que no està específicament prohibit per llei està permès) comporta la necessària autorització per una norma de rang legal per poder intervenir, un pas essencial perquè l'Administració pugui actuar si suposa una limitació de les llibertats de particulars.

Així, consideren que les limitacions que han implantat alguns ajuntaments catalans com el de Tossa, Platja d'Aro o Malgrat de Mar "equival a criminalitzar el cos humà, i a establir un nou dret inexistent en l'ordenament jurídic com és el dret a no veure el que a algú no li agrada".

Els defensors asseguren que els "pretesos drets dels quals no accepten el top-less o pretenen reprimir la simple nuesa natural estan en el mateix lloc que el dret dels masclistes que no acceptaven el sufragi de les dones, o dels racistes que no accepten altres tonalitats de pell, o dels homòfobs".

Les dues organitzacions suggereixen a aquests consistoris amb ordenances que prohibeixen el nudisme que consultin els seus equips de juristes i que estudiïn els precedents, com la resolució del Parlament de Catalunya de l'any 1997, que ja constatava la necessitat que les administracions competents adoptin les mesures necessàries per suprimir els obstacles reglamentaris que impedeixen la pràctica del nudisme.

El CCN i la FEN s'han posat en contacte amb els ajuntaments amb aquestes ordenances municipals prohibicionistes. Anuncien que presentaran un recurs de reposició als jutjats per l'ordenança de civisme tossenca que prohibeix el nudisme i en breu es reuniran amb alguns membres d'equips de govern com el regidor de Platja d'Aro Antoni Botelle (CIU) o l'alcaldessa de Malgrat, Conxita Campoy (PSC).