Un mínim de cinc pagesos de la zona de Can Prats de Llagostera, on l'empresa Rec Madral té una desena de pous d'on surt bona part de l'aigua amb què abasteix urbanitzacions del municipi, de Vidreres, de Caldes i de Lloret, es queixen que l'activitat de la companyia d'aigües els està perjudicant i que cada vegada tenen els seus pous més secs. Tot plegat quan ja estan gairebé solucionats els problemes d'abastament en algunes de les urbanitzacions lloretenques i vidrerenques, els veïns de les quals van tallar la carretera C-63 a mitjans de mes. Com aleshores, la companyia ha insistit que és molt necessari que es pugui connectar a la canonada del Pasteral per disposar de més aigua (l'ACA hi hauria de donar permís), però ha assegurat que és la falta de pluges que s'arrossega en els últims anys la que ha provocat que els aqüífers, llagosterencs o no, es vagin assecant, i no pas l'explotació que Rec Madral duu a terme als pous.

Construir dipòsits o basses per poder emmagatzemar aigua, regar menys o fer els pous més profunds són algunes de les alternatives que, expliquen els pagesos llagosterencs, els queden en aquests moments davant la disminució de l'aigua, que els afecta sobretot a l'estiu, ja que a l'hivern en gasten poca. Una davallada, diuen, relacionada amb les extraccions que fa Rec Madral.

De Llagostera cap a fora

El sindicat Unió de Pagesos critica que "per abastir altres municipis s'estiguin enduent l'aigua del poble", mentre que un pagès que té una empresa de vivers a la zona apunta que els dos pous que l'any passat va foradar Rec Madral són molt profunds, cosa que "no s'hauria d'haver permès", i assegura que aquest estiu han baixat seixanta metres el nivell d'aigua del seu pou. "Estem molt preocupats, la crisi ens ha fet baixar les vendes, i tot i això podrem tancar l'any, però si ens prenen l'aigua, no podrem seguir", ha sentenciat.

Fonts de Rec Madral han considerat fals que la davallada en els nivells d'aigua dels pous dels pagesos, "que com a mínim estan a un quilòmetre de distància dels nostres pous", sigui conseqüència de l'activitat de la companyia, i han detallat que si els aqüífers no es recarreguen i cada any els nivells freàtics són més baixos és perquè no ha plogut prou en els últims temps.

Connexió amb el Pasteral

L'empresa ha reiterat- com ja va dir fa uns dies durant els conflictes amb els veïns per la manca d'aigua potable en algunes de les urbanitzacions vidrerenques i lloretenques a qui presta els seus serveis- que es fa pràcticament imprescindible la seva connexió amb la canonada del Pasteral, que afegiria més cabal al que obté dels deu pous que ja té a Llagostera i els cinc de Vidreres. Una connexió que va sol·licitar al novembre de l'any passat però la decisió sobre la qual l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) té un any i mig per prendre.

L'ACA ha indicat que el tema s'està estudiant però que, per decidir, és necessària la coordinació amb els ens que integren el Consorci de la Costa Brava. També ha apuntat que caldria aclarir si, en cas que la connexió es fes, seria en alta o en baixa, és a dir des de la canonada mateixa o dels dipòsits cap als punts de subministrament. Però la qüestió és també si es és factible fer aquesta connexió cap a xarxes privades, no municipals.

Rec Madral també ha insistit que els dos pous que va fer l'any passat a la zona de Can Prats de Llagostera han estat clau perquè no hi hagi hagut encara més problemes de subministrament aquest estiu. I precisament en referència a la manca d'aigua a les urbanitzacions de Vidreres i Lloret, la companyia ha volgut remarcar que dur l'aigua en cisternes com ho va fer a les urbanitzacions lloretenques no ha estat la mesura més adequada per totes les operacions i costos que ha suposat, sinó que creu que hauria estat millor proveir d'aigua els veïns durant unes hores concretes del dia.

Des de l'Ajuntament

Des del consistori, el regidor d'Urbanisme, Eduard Galobardes (Independents per Llagostera), ha explicat que es té coneixement de les queixes dels veïns i que properament s'hi farà una reunió per buscar solucions, alhora que ha indicat que "l'Ajuntament és molt conscient que el que cal és conservar els aqüífers". També ha remarcat que l'activitat de Rec Madral al municipi va començar fa més d'un quart de segle i va permetre solucionar el complicat abastiment d'algunes urbanitzacions, i ha afegit que el consistori no està "ni a favor ni en contra" d'una possible connexió de la companyia al Pasteral.

Per la seva banda, Lluís Postigo (ICV), exalcalde i regidor a l'oposició, ha demanat una solució als problemes dels aqüífers llagosterencs que exigeixi "una gestió pública de l'aigua" cosa que, ha dit, dependrà de la voluntat dels equips de govern dels consistoris afectats. I ha instat les administracions a calendaritzar les solucions.