La setmana passada els investigadors Xavier Puig i Carles Flaquer van capturar per primer cop a Catalunya un individu d´orellut alpí (Plecotus macrobullaris). La captura i posterior alliberació de l´individu va ser en una cova situada al terme municipal de Queralbs, al Ripollès, a 2.260 m d´altitud.

La troballa és fruit de la investigació duta a terme dins el marc del conveni establert entre el Consorci d'Espais d'Interès Natural del Ripollès (CEINR), l´Associació Galanthus i el Museu de Ciències Naturals de Granollers, amb la qual cosa s´està confegint l´inventari d´espècies i la seva distribució a la comarca amb l´objectiu de poder aplicar mesures de conservació dels hàbitats utilitzats pels ratpenats. El Consorci és participat d´una manera important pel Departament de Medi Ambient i Habitatge que financia aquest tipus d´estudis. El Departament és l´organisme públic que té la competència en matèria de conservació de la fauna i la flora. Entre les mesures recollides fins avui per compatibilitzar la gestió dels espais naturals del Ripollès amb la conservació dels ratpenats, s´hi inclouen la conservació en les explotacions forestals dels arbres vells que ofereixen refugi per als ratpenats, l´adequació de bordes i la protecció de les cavitats on s´allotgen poblacions d´interès.

L´orellut alpí és una espècie molt poc freqüent i només ha estat citada als Alps i a alguns punts del Pirineu central on s´acostuma a trobar a gran alçada entre 1.700 i 2.800 m d´altitud. Setmanes abans de la troballa el mateix equip d´investigadors, en col·laboració amb el Centre d'Estudis de la Neu i la Muntanya d'Andorra (CENMA), també van capturar per primer cop aquesta espècie a Andorra.

L´orellut alpí s´alimenta caçant insectes en prats alpins a l´estiu i hiverna a coves gelades a partir de 2.100 m d´altitud. Malgrat la desconeixença actual de la seva biologia, la seva presència pot representar un bon indicador de l´evolució d´aquests ecosistemes d´alta muntanya. Aquest estudi representa una continuació de la tasca feta els darrers anys pels investigadors a Catalunya i incrementa a 29 el nombre d´espècies de ratpenats citades a Catalunya.

Cal tenir en compte que els ratpenats són molt beneficiosos per a l´ésser humà ja que controlen les poblacions d´insectes de les quals en depreden tones i tones cada any. A més, són indicadors naturals de la qualitat del nostre entorn. Actualment, la davallada constant de les seves poblacions ha provocat que la major part de les espècies es trobin protegides per la Directiva d´habitats de la Unió Europea.

Actualment, el Departament de Medi Ambient i Habitatge ja està treballant en la inclusió d´aquest ratpenat al nou Catàleg de fauna amenaçada de Catalunya que, en forma de decret, és a punt per sortir a exposició i audiència públiques.