Hi ha persones que consideren que la racionalitat de l'home no li ha de fer oblidar la seva condició d'animal i per això veuen un acte de solidaritat entre espècies reclamar els drets de la resta de bèsties i denunciar els tractes vexatoris i denigrants als quals estan sotmeses moltes feres. És per això que l'associació en defensa dels animals AnimaNaturalis va realitzar ahir a Lloret un acte de protesta davant el Circo Italiano per sol·licitar a l'Ajuntament que no permeti als circs que usen animals en els seus espectacles instal·lar-se a la població.

La coordinadora de la campanya "Circs sense animals", Aïda Gascón, denuncia que aquest circ usa tigres, lleons, girafes, hipopòtams i altres animals que estan condemnats a passar la seva vida tancats en gàbies de dimensions reduides. A més, assegura que els animals s'eduquen tan sols per "entretenir el públic" i són obligats a "actuar sota l'amenaça constant de càstigs psíquics o físics" utilitzant diversitat de mètodes com "barres d'acer, fuets, agullades elèctriques, privació d'aigua i menjar i aïllament".

Fa dies que circulen per Internet diverses gravacions de la situació en què es troben engabiats els animals d'aquest circ a Lloret al llarg del dia mentre no realitzen cap espectacle ni entrenen. Aquesta és una de les accions de conscienciació que realitzen els activistes d'aquesta entitat, juntament amb les protestes, el seguiment de la ruta dels circs, l'avís als departament locals de Medi Ambient o control d'animals per verificar la situació legal de les feres del circ i la denúncia de possibles lesions, entre d'altres.

D'altra banda, Gascón assegura que les restriccions per adquirir bèsties salvatges o en perill d'extinció fan que els propietaris d'aquestes empreses itinerants procurin que els seus animals es reprodueixin per garantir-se la possibilitat de poder continuar oferint espectacles amb animals en cadascuna de les seves funcions.

Amb tot, les condicions de vida d'aquests animals no són bones a causa de la captivitat i el freqüent desplaçament. Així, des d'AnimaNaturalis expliquen que la captivitat impedeix a les espècies desenvolupar els seus comportaments naturals. Això els pot produir l'efecte anomenat zoocosi, que consisteix en la realització de comportaments obsessius, anormals i repetitius derivats dels danys mentals que provoca una captivitat excessiva. Alguns dels trets identificatius de la zoocosi és l'automutilació produida per mossegades a la cua, les extremitats o colpejar-se contra la paret; l'apatia, l'agressivitat cap a objectes i persones; la coprofília o la ingesta d'excrements; la deambulació en cercles de forma incessant; llepar repetitivament els barrots de les gàbies; balancejar-se endavant i endarrere; o girar el coll de manera antinatural.

Un altre dels aspectes que denuncia l'entitat és el transport dels animals sotmesos a viatges llargs i estades molt curtes en cada lloc, el seu allotjament portàtil i la seva exposició a climes inadequats, els llargs períodes que estan confinats dins els vehicles utilitzats per al transport i la possibilitat que puguin desenvolupar malalties.

La carta i el dossier

Des de l'entitat han enviat una carta a l'alcalde de la població, Xavier Crespo (CiU), en què l'insten a prohibir que en un futur s'instal·lin nous circs amb animals. A Blanes, Girona, Barcelona o Lleida fa temps que aquest tipus d'espectacles itinerants no tenen cabuda. A més, AnimaNaturalis està preparant un dossier en el qual recollirà els mètodes d'ensinistrament, els elements emprats en la instrucció dels animals, així com un seguit de vídeos "en els quals es demostra que es maltracten", afirma Gascón.

En el fons, l'organització no reclama l'extinció d'aquest tipus d'empreses tradicionals i itinerants, sinó l'evolució del circ centrada en l'art i l'habilitat de les persones que l'integren en cadascuna de les seves disciplines.