Uns amics noruecs, enamorats de la Costa Brava, sempre em recordaven que els paradisos terrenals no són tan difícils de trobar, ni estan allunyats a milers de quilòmetres, ni es troben tan sols a petites illes de l'oceà Pacífic, com ens fan creure els estereotips establerts. Per a ells, el seu edèn particular és banyar-se a primera hora del matí, al voltant de dos quart de vuit, a qualsevol cala o platja situada entre Blanes i Lloret de Mar, ja podria ser a cala Bona, Santa Cristina o Cala Boadella, no hi ha res millor que banyar-se en aquests indrets envoltats de pins i roques.

I els dono tota la raó, perquè a aquestes hores no hi ha gent pràcticament, la mar és calmada; l'aigua, transparent; la natura, una companya; i el so que fan les gavines, un relaxant, però tan sols unes hores més tard el que era un paradís es converteix en un infern amb l'aglomeració de banyistes que envaeixen la platja com si fossin bàrbars a la recerca de dones verges.

A les platges com en altres espais públics actuals, ja siguin cines, centres comercials, parcs infantils, instituts, centres esportius, carrers, places, etc., es pot veure l'incivisme creixent i la mala educació de la gent, i de la societat actual en que ens ha tocat viure.

Potser és per això que els ajuntaments, els darrers anys i especialment aquest estiu, han decretat ordenances cíviques i normes de comportament per poder sancionar qui les incompleix. Com ha sigut el cas de Tossa de Mar, que ha prohibit fornicar a la sorra; Malgrat de Mar, que prohibeix el nudisme en algunes zones del seu litoral; o el cas de l'Escala, que ha prohibit fumar en algunes de les seves platges. Totes aquestes ordenances no han vingut exemptes de polèmica.

Sectors refractaris a tanta prohibició, argumentant que s'estan vulnerant alguns drets civils, fins i tot s'han manifestat: a Tossa de Mar, potser els únics que tenen part de raó són els practicants del nudisme, que volen exercir el seu dret a prendre el sol nus.

Avui dia tothom veu normal que es prohibeixi fer barbacoes a la sorra de la platja, muntar tendes de campanya on hi ha banyistes, prohibir el pas i la circulació de motos d'aigua i embarcacions a motor, prohibir pescar amb canya i amb ballestes on hi ha gent que es banya pel perill que tot això pot comportar.

Molts municipis del litoral preparen noves ordenances de cara a la temporada vinent, volen reglamentar coses com jugar a pilota a la sorra, els decibels màxims que es pot escoltar música, i no tan sols afectarà la platja, sinó que passejar sense samarreta per segons quin indrets podria estar també sancionat. Qui serà el primer municipi a prohibir banyar-se amb burkini a les platges?

Totes les platges tenen papereres, i veus la sorra plena de cigarretes, pinyols de fruita, embolcalls i tota mena de brossa. A totes les platges amb banyistes està totalment prohibit pescar amb canya i a totes hores trobes furtius del peix, deu ser impossible fer entendre a la gent que hauríem de tenir cura del nostre entorn i respectar les mínimes regles de convivència.

Tan sols dues o tres activitats són les que s'haurien de permetre fer a la sorra: una és prendre el sol, una altra, banyar-se i una altra, passejar per la sorra mentre l'aigua del mar et mulla el peus. La resta, per mi ja ho poden prohibir, castigar i sancionar, i si no tornen millor, més lloc per a tothom, més tranquil·litat i, en definitiva, més qualitat.