En un ambient humit, els gegants i la faràndula van sortir ahir de l'Hospici per recórrer els carrers d'Olot i alegrar la mainada i els progenitors. Ni el plugim intermitent ni la crisi van poder deslluir un inici de les Festes del Tura amb carrers abarrotats, balcons plens i música estrident. Després de la cercavila va tenir lloc la missa en honor a la patrona a l'església de la Mare de Déu del Tura. L'ofici va culminar amb el cant de la Salve i l'ofrena de les entitats. Amb pluja i paraigües va sortir la tamborinada.

La pluja va parar a l'inici del pregó, en el qual el periodista Gaspar Hernández va fer una crida col·lectiva a la felicitat en uns moments que va qualificar de por col·lectiva. Hernández va argumentar la demanda d'alegria i benestar sense complexes amb la indicació que la por actual a la crisi i a la grip A és excessiva. Així, el periodista va dir "va començar sent la grip mexicana, va passar a ser la grip porcina i ha acabat sent la grip A de l'alarmisme". Gaspar Hernández va convidar les autoritats i els mitjans a fer autocrítica. El pregoner va fer la pregunta retòrica "Estem parlant d'una pandèmia , o d'una paranoia?". A Hernández l'escoltaven unes 1.000 persones que omplien la plaça del mig i les balconades dels edificis colindants. Al costat hi havia les autoritats, entre les quals hi havia el conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal.

Després de la crida a la pèrdua de les pors, Gaspar Hernández va trencar l'argument del pregó per fer una retrospecció. Així, el pregoner va recordar Sant Esteve d'en Bas, el poble on va néixer el 1971. L'escola dels Escolapis d'Olot, on va estudiar a partir dels 8 anys i on va introduir-se a la vida olotina. Dels Escolapis va dir que li havien ensenyat el valor de l'esforç, la tenacitat i la perseverança.

Hernández va qualificar els olotins de persones nobles per afirmar que el caràcter olotí està influenciat pel paisatge. Així, va recordar que és el darrer guanyador del premi Josep Pla, amb la novel·la El silenci. El pregoner va explicar que Pla té escrit que els voltants d'Olot tenen una "voluptositat vegetal lenta i íntima". Així, segons Hernández, està demostrat que elpaisatge, tal com demostra la física quàntica, entra i surt de dins la gent. El pregoner va considerar que el paisatge és com una enorme placenta que conté la gent que hi viu. "De fet, no veiem el paisatge, sinó que som el paisatge. I només perdem el paisatge, com la majoria de les coses, quan el perdem", va dir.

Hernández va tornar a Josep Pla per explicar que l'escriptor té escrit: "no és cert que els olotins són tancats, però sí que són de poques paraules". A partir de l'afirmació de Pla, el pregoner va afergir: "a Olot sempre és més ben acollida una persona de poques paraules però sincera".

Després, el tradicional esclat del Volcanet va iniciar una nit amb concerts de rock, sardanes, teatre, cercaviles de bandes, tamborinades, barraques i revetlla.