Com valoreu el treball realitzat durant el primer any?

Muntar una organització d'aquest tipus, com és treballar en xarxa al llarg de 250 quilòmetres de costa és dificultós, sobretot perquè hem treballat de manera molt personalitzada amb cada municipi per afermar la relació amb aquests. Hem aprovat avui en assemblea el Pla estratègic per a la creació del producte turístico-cutural, que és l'eina que ens ha de servir com a ruta perquè cada municipi desenvolupi els seus productes. Però també seguirem esforçant-nos per continuar adherint nous municipis.

N'hi ha més a banda dels 11 municipis que formen la Xarxa?

Hi ha un estudi realitzat on se citen uns cinquanta municipis. Van tenir un gran impacte els dels indians en l'àmbit històric i van ser molts els catalans que van emigrar. De fet, de testimonis d'emigrants d'Amèrica n'hi ha a tot Catalunya. És important insistir que no només existeix en l'àmbit del litoral, sinó que també hi ha testimonis a Olot, i altres municipis de l 'interior on es va instaurar la indústria.

S'ha comentat a la conferència que teniu dificultats en l'addhesió de municipis. És un problema?

Més que problemes són voluntats i moments. Hi ha municipis com Begur que aposten per un tema en l'àmbit polític com a estratègia i línia d'actuació durant el mandat. El que passa és que si el tema dels indians no s'emmarca dins d'aquestes línies és difícils aconseguir-ne la implicació i entrada a la Xarxa. També, aquesta ha estat la primera fase i per aquest motiu no hem insistit gaire en els altres municipis, perquè volíem presentar-los un projecte que poguessin visualitzar. Però ja hem tingut converses amb el Masnou, Vilassar de Mar, Altafulla, Cambrils. Ens interessa molt obrir i ampliar la procedència de municipis perquè la majoria dels que hi ha ara són de Girona i faltaria aquesta la implicació de Barcelona i Tarragona.

Quin és l'objectiu final que cerca aquest inventari?

Ens agradaria poder catalogar tots aquests elements. El patrimoni arquitectònic és molt evident però hi ha un patrimoni que està més amagat i que no està protegit, com són els interiors de les cases. Per aquest motiu el que volem són eines efectives i mesures de protecció legal perquè aquest patrimoni no es perdi i se'n pugui fer una valorització i es catalogui, encara que en un primer moment sigui només amb informes i es faci més endavant quan existeixi la mesura legal.