El treball d'un any de recerca del conjunt dels 11 municipis que configuren la Xarxa Municipal d'Indians ha posat el seu punt final a la primera fase de l'"Inventari de recursos culturals del llegat indià"amb una important recopilació informativa i de documentació patrimonial dels elements històrics d'aquesta època, així com la identificació i catalogació de 90 cases senyorials.

La presentació avançada d'aquest inventari, feta ahir a Begur al Casino Cultural en el marc de la sisena Fira d'Indians (es farà de manera completa i oficial a mitjans del mes d'octubre a Torredembarra), va ser a càrrec del president de la Xarxa Municipis Indians i, alhora alcalde de la localitat, Joan Català, i de la responsable de la Secretaria General de la Xarxa i coordinadora del projecte, Eva Casals.

Durant aquest últim any els municipis coordinats per la Secretaria han estat indagant respecte del nexe comú que els uneix: la seva relació i la d'alguns dels seus habitants amb el continent americà. L'objectiu d'aquesta primera fase era obtenir una eina de coneixement, gestió i identificació dels elements presents en aquests territoris i que defineixen un passat històric.

El treball s'ha definit en dos grans blocs, un dels quals s'ha centrat en la definició d'aquesta línia patrimonial i turísitica, mentre que la segona s'ha dirigit en la redacció d'un Pla Estratègic de promoció turística per tal que els municipis puguin crear els seus reclams turístics.

Segons els membres de la Xarxa, el treball ha estat complicat per la manca d'informació i coneixement existent dels recursos patrimonials al territori, una base necessària per poder avançar i definir la catalogació. De totes maneres, s'han pogut establir tres tipus d'elements patrimonials: els immobles, d'on s'han catalogat aquestes 90 cases senyorials -concentrades dins de cada municipi-; els mobles, que fan referència als interiors de les cases i edificis ?-existeix una dificultat de coneixement perquè estan amagats -; els naturals, com són els espècimens botànics; i el clau, que fa referència a la documentació.