La ciutat de Figueres acollirà el primer centre d'investigació sobre energia eòlica del món a tocar de l'AP-7 i a partir del 2010. L'espai, basat en el projecte de barres de fibra de vidre de l'arquitecte Enric Ruiz -Geli, té com a objectiu provar nous prototips d'aquesta energia que, un cop es desenvolupin, es podrien instal·lar en parcs i equipaments de la ciutat. El projecte no només servirà per generar energia sinó que també té com a objectiu construir ciutats sostenibles en les quals els edificis, parcs i d'altres superfícies s'autoabasteixin sense malmetre el paisatge. Ruiz Geli s'encarregarà del disseny urbanístic i de la coordinació del projecte, que s'impulsarà a través de la corporació tecnològica Tecnalia i la col·laboració de TIPSA i Acciona.

L'Ajuntament de Figueres va explicar a Diari de Girona fa algunes setmanes que tenia prevista la instal·lació d'un projecte energètic que el reconegut arquitecte va dissenyar pel Centre Cultural Joaquim Xirau amb l'objectiu d'apostar per les energies renovables, a tocar de l'AP-7. Ara, la proposta s'ha concretat i, segons sembla, el projecte estarà en marxa a partir de l'any vinent i servirà de laboratori per a l'estudi d'aquest tipus d'energies que, més endavant, es podrien implantar a les ciutats.

Es tracta d'uns pals de fibra de vidre de fins a 15 metres d'alçada, elàstics i que mantindran un moviment a través de la força del vent. Al seu interior, hi haurà desenes de mecanismes que mitjançant el moviment generaran energia. Les dades obtingudes a través d'aquests prototips es compararan amb l'eficiència d'altres models que ja es poden trobar a mercat. També s'estudiaran les diferents pressions que causa el vent quan entri a l'interior dels pals. L'arquitecte Ruiz-Geli ja va avançar en una entrevista a Diari de Girona, fa uns mesos, que el primer tinent d'alcalde, Pere Casellas (PSC), li havia proposat utilitzar el projecte prevista al Xirau per una infraestructura vinculada al corredor d'infraestructures i a la nova estació del TAV, tot i que alheshores no va concretar com seria el projecte.

El projecte del Xirau

I és que tot i que la proposta del centre es va abandonar, preveis intal·lar al sostre de l'edifici unes 200 barres de fibra de 50 metres per autoalimentar l'espai a través de la força de la tramuntana. L'encàrrec el va fer l'anterior equip de govern presidit per Joan Armangué però, finalment, va quedar aturat.