La sensació de neguit es va apoderar ahir d'alguns centres escolars de les comarques de Girona. Els últims nomenaments de professorat interí i substitucions que havien d'acabar de configurar les plantilles de docents va portar de bòlit a diferents equips directius. El telèfon no va parar de sonar i els candidats, a mesura que van anar passant les hores es van anar confirmant i cabant de lligar la plantilla de docents. No obstant, els sindicats, CCOO i USTEC-STEs, van alertar que a la província de Girona falten 800 professors. La resposta immediata del departament d'Educació va ser que negar la retallada. Asseguren que s'ha resolt amb la incorporació de professors que estaven amb llicències d'estudi o en comitès de servei.

Els sindicats xifren en 1.500, "com a mínim", la quantitat de docents que faltaran enguany al sistema educatiu català. CCOO i USTEC-STEs van denunciar que el cos de docents ha crescut només en 170 persones, malgrat la població escolar ho ha fet en 24.000 alumnes, i van assegurar que els nomenaments telemàtics "han funcionat molt malament". Al 20% dels centres "encara estan esperant docents", va explicar la portaveu d'Educació de CCOO, Montse Ros. Per la seva banda, des del Departament neguen la retallada i asseguren que l'augment d'alumnes s'ha resolt recorrent a professors que estaven desenvolupant d'altres tasques. La xifra d'USTEC-STEs i la de CCOO coincideixen. Unes xifres que surten després de tenir en compte l'augment de població escolar que enguany ha rebut Catalunya, 24.000 alumnes, i comparar-lo amb l'augment de docents facilitat des del departament, 170 mestres. A Girona aquest augment de l'alumnat ha estat de 3.000 alumnes. Mentre que l'augment del professorat ha estat de 239 docents. Al departament aquests càlculs no han fet molta gràcia. Segons Educació l'augment de la població escolar està ben resolt i el cos de docents ha crescut proporcionalment a la població escolar. L'increment de mestres surt de la suma dels 170 membres que compten els sindicats més els que estaven l'any passat lluny de les aules, amb llicències d'estudi o comitès de servei, i que enguany tornaran a donar a classe.

Nomenaments deficients

Una altra de les queixes que comparteixen sense fissures ambdós sindicats té a veure amb els nomenaments d'interins que aquest anys s'han dut a terme a través d'una aplicació informàtica. "Ho han fet molt malament", puntua Ros.

La portaveu d'USTEC-STEs va assegurar que "la ineficàcia i opacitat del nou sistema han estat totals". Al seu parer la conseqüència d'aquest procés ha estat que quan falten tres dies, "festius", per la tornada a les classes dels infants, un "20%" dels centres encara està esperant professors. El sistema informàtic "no ha tingut en compte la puntuació de mèrits d'una forma correcta", va dir Cañadell, que va afegir que el resultat de la retallada de plantilla han fet créixer l'atur en el sector. Per dilluns els delegats d'USTEC-STEs protestaran a Barcelona.