La vida del general Josep ?Moragues podria arribar a la gran pantalla però de moment, tal i com afirmava ahir l'alcalde de Sant Hilari Sacalm, Joan Garriga (ERC), "el projecte està aturat i pendent de finançament". Mentrestant, però, com recollia ahir l'Agència Catalana de Notícies (ACN) avui l'Ajuntament de Sort (Pallars Sobirà) presenta, en motiu de la Diada Nacional de Catalunya, el guió de la pel·lícula sobre la vida del general Josep Moragues, un projecte que està compartit entre l'Ajuntament del Pallars i el selvatà.

Des de Sant Hilari Sacalm, però, no sabien res d'això, explicava ahir sorprès el batlle. I el que més el va sobtar, remarcava, és que s'anunciés que l'actor que encarnarà el paper del General Moragues serà el català Joel Joan, segons ACN. Un fet que segons Garriga "no té cap sentit perquè no se sap ni quan es farà la pel·lícula". De totes maneres, el batlle hilarienc explicava que en un inici quan es va fer el guió cap a l'any 2005 havia sonat com a un possible candidat, ja que la productora de Joel Joan estava interessada en el projecte però en aquests moments "té pocs números per fer-lo".

D'altra banda, avui a la ciutat de Sort a més, hi serà present el director i productor de cinema Ignasi J. Farré i serà l'encarregat de la presentació del guió de la pel·lícula sobre la vida del General Moragues. Un guió que es troba en aquests moments en fase de revisió històrica, segons Garriga, per així fer-lo fidedigne a la vida de l'heroi català; un fet que també va deixar l'alcalde de Sant Hilari sorprès perquè tampoc en sabia res i més quan, l'alcalde de Sort, Agustí López (CiU) i el de Sant Hilari, explicava Garriga, tenen trobades sovint per parlar sobre projectes que tenen a veure amb la figura del General Moragues.

Heroi d'actualitat

Aquest heroi avui està d'actualitat, ja que la seva persona serà com cada any homenatjada en els dos municipis catalans pel seu paper en la lluita per les llibertats de Catalunya. A les dues poblacions es faran ofrenes florals als monuments alçats en record seu.

Ambdós ajuntaments van decidir iniciar aquest projecte de la pel·lícula fa quatre anys aportant-hi uns 7.000 euros cadascun i d'aquesta aportació en va néixer un guió que explica la vida del general Josep Moragues, líder de la resistència catalana contra els invasors francesos i els partidaris de Felip V, un heroi "oblidat".

Si es troba finançament i s'arriba a fer el film, la història transcorrerà bàsicament a Sant Hilari i Sort, perquè un és el lloc on va néixer l'heroi i l'altre, on va viure.