De nord a sud i d'oest a est, tot Itàlia està a l'abast dels gironins. A les 11 destinacions actuals que Ryanair ofereix des de l'aeroport de Girona, s'hi sumarà a partir de febrer la de Brindisi, que convertirà d'aquesta manera en més autèntica la frase amb què s'inicia aquest article, ja que aquesta ciutat és una de les més orientals de la península itàlica: es troba situada just al taló de la bota i el seu port i platges donen al mar adriàtic.

La companyia irlandesa de vols de baix cost va anunciar ahir que a partir del 7 de febrer de 2010 unirà la ciutat de Girona amb Brindisi, al sud-est d'Itàlia. Aquesta serà la 64a destinació que Ryanair ofereix des de la seva base a l'aeroport de Girona, a Vilobí d'Onyar, i la dotzena a Itàlia. El vol tindrà dues sortides setmanals i la companyia el treu al mercat amb la previsió de tenir 30.000 passatgers anuals. Els bitllets per a aquesta destinació es poden comprar a partir d'avui mateix.

El vol sortirà de Girona els diumenges i els dimecres a les 20.10 hores i de Brindisi els mateixos dies a les 17.50 hores. Els passatgers interessats podran adquirir bitllets a un euro en una oferta especial de la companyia.

Brindisi, capital de la província del mateix nom, té un famós port natural, important entre altres coses per les connexions amb Grècia, Turquia i Albània. Fins i tot va ser capital d'Itàlia en funcions entre setembre de 1943 i febrer de 1944, a causa dels esdeveniments de la Segona Guerra Mundial.

Ryanair preveu transportar 67 milions de passatgers per Europa aquest 2009, segons va comunicar també ahir la companyia.

La UCE, contra les taxes

D'altra banda, la Unió de Consumidors (UCE) va mostrar ahir la seva "satisfacció" per l'obertura d'expedients de l'Agència Catalana de Consum a diverses low cost per cobrar la facturació d'equipatge, una de les quals és Ryanair.

Les companyies aèries denunciades van ser, a més de Ryanair, WizzAir, Flyglobespan, Skyeurope, Sterling Airlines, Vueling, Clickair, Thomsonfly, Aerlingus, Bmi baby, easyJet, Jet2.com i Germanwings.

L'organització de consumidors considera que incloure taxes per maletes a part del cost del bitllet "contravé" l'article 97 de la Llei 48/1960 de Navegació Aèria, que estableix que "el transportista estarà obligat a transportar juntament amb els viatgers, i dins del preu del bitllet, l'equipatge, amb els límits de pes i volum que fixin els reglaments".

Així, la UCE va instar els usuaris afectats a denunciar les aerolínies, i va recordar que l'associació va interposar una denúncia contra Ryanair per cobrar 40 euros a aquells passatgers que acudeixen a l'aeroport sense la targeta d'embarcament impresa.