El Consorci de la Costa Brava i l'Agència Catalana de l'Aigua s'han proposat generar electricitat aprofitant el metà que produeix la digestió dels fangs de l'estació depuradora d'aigües residuals (EDAR) de Blanes i que fins ara es cremava gairebé en la seva totalitat. Per aquest motiu han desenvolupat un projecte d'instal·lació d'una central de microgeneració d'energia elèctrica que sortirà a concurs amb un preu inicial de mig milió d'euros i es preveu que entri en funcionament l'estiu vinent. Serà la primera EDAR de la Costa Brava amb aquestes característiques.

La depuració de l'aigua en aquesta instal·lació genera uns fangs que es dipositen en unes sitges per tal que iniciïn un procés de digestió que alliberi gas metà. El baix poder calorífic d'aquest hidrocarbur s'aprofita actualment per escalfar l'aigua de les calderes de l'EDAR mentre que la resta de combustible es crema.

Per evitar la pèrdua energètica que suposa la combustió del biogàs i aprofitant la invenció de microturbines generadores d'electricitat, així com un decret del Ministeri d'Indústria signat l'any passat en el qual s'aprovava la possibilitat d'usar el metà de les depuradores per fer electricitat, el Consorci i l'ACA s'han aventurat en aquest projecte, que estendran a altres municipis en funció de la seva rendibilitat. Està previst que la següent EDAR a disposar d'aquest sistema sigui la de Lloret.

El tècnic que gestiona totes les depuradores de la Costa Brava, Carles Nieto, explica que el projecte s'amortitzarà en poc més de quatre anys. En part, perquè la conversió del metà en energia elèctrica permetrà que l'EDAR l'enviï a la xarxa de subministrament i, a canvi, rebi una contrapartida econòmica. No obstant això, Nieto assegura que la depuradora sempre requerirà més electricitat de la que pugui generar però la comprarà al mateix preu que la vengui a l'empresa elèctrica i això, a la llarga, contribuirà a disminuir les despeses de consum.

El projecte d'execució, que durarà sis mesos a partir de l'adjudicació, consistirà en la instal·lació de les microturbines, la construcció d'un conducte que transporti el biogàs fins a aquestes darreres i la col·locació d'un transformador de mitja tensió per tal d'enllaçar l'electricitat generada amb la xarxa de subministrament actual.

L'ús de l'aigua regenerada

El fet que l'EDAR pugui aprofitar el gas que genera no influirà en el reciclatge de l'aigua sinó que serà un procés més produït per la depuració. De fet, l'EDAR mantindrà el mateix funcionament que ha mantingut durant tot el període que fa que està en actiu per tal que els beneficis del reciclatge de l'aigua reverteixin en el medi.

Així doncs, la digestió dels fangs, a banda de proporcionar l'hidrocarbur, continuarà tenint com a funció principal proporcionar aigua neta. Una petita part d'aquesta se seguirà subministrant als pagesos regants que hi ha darrere la Ciutat Esportiva mentre que la resta s'abocarà a la Tordera per augmentar-ne el cabal.