El director general d'Administració Local, Carles Bassaganya, va presentar ahir a Quart les ajudes del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (Feder 2007-2010) que afecten 49 actuacions locals de les comarques gironines. Aquests projectes s'emmarquen en els eixos dos i quatre del Feder, que destinen a Catalunya per al foment de la competivitat i l'ocupació. L'inversió total per a l'execució dels 49 projectes gironins és de 29,6 milions, dels quals la meitat, 14,8, provenen del Feder.

Fins a 121 projectes es van presentar per rebre el Feder. D'aquests, 49 han rebut les ajudes gràcies a "l'encaix i la concurrència dels projectes gironins", segons va explicar la directora dels Serveis Territorials de Governació i Administracions Públiques a Girona, Mireia Mata.

"Es valora el projecte"

"No es valora la bondat de qui ho demana, sinó el projecte", va expressar Carles Bassaganya, que va destacar que bona part dels projectes eren il·legibles per la nova tendència que marca la Unió Europea". En el cas de la demarcació de Girona destaca l'activitat dels seus municipis ja que, després de Barcelona, Girona és la província on va haver-hi més sol·licituds.

Les 49 actuacions locals a Girona seleccionades per rebre les ajudes del Feder havien de tenir un pressupost mínim de 200.000 euros i rebran una subvenció, com a màxim, del 50% del cost total del projecte. Tots els treballs hauran d'estar acabats abans del 2010.

En concret, han estat escollits els projectes d'11 localitats de l'Alt Empordà, 8 de la Selva, 6 del Baix Empordà, la Garrotxa, el Gironès, tres del Ripollès i Banyoles, al Pla de l'Estany. Altres institucions que rebran el Feder són el Consorci de la Crosa i els consells comarcals de la Selva, el Gironès i la Garrotxa, així com el Consorci Ripollès del Desenvolupament i el Consorci per a la Protecció i Gestió dels Espais Naturals del Ripollès. El projecte que suposa una despesa més elevada és el de l'Ajuntament de Blanes, amb 1,4 milions d'euros, per promoure la instal·lació de proteccions al talús municipal del carrer Cardenal Vidal i Barraquer. El segon projecte més car serà la tercera fase de rehabilitació arquitectònica i implementació museogràfica de l'Ecomuseu Farinera a l'Ajuntament de Castelló d'Empúries, que té un cost total d'1,3 milions d'euros.