El rapinyaire d'estany està començat a nidificar a la Selva, aquesta és la conclusió a què ha arribat l'Associació Orchis, Naturalistes de la Selva i l'Alt Maresme després que durant la primavera hagin observat el primer intent de nidificació d'una parella d'arpella vulgar (Circus aeruginosus), espècie coneguda popularment com a rapinyaire d'estany.

Tot i que no n'han pogut constatar la reproducció, asseguren els naturalistes, el que sí que s'han pogut observar són les anades i tornades d'una parella de l'espècie cap a un punt concret d'un canyís en una zona on no hi ha gaire activitat humana i aquest fet és el que indica als naturalistes que hi podrien haver intentat nidificar.

És, per tant, un fet insòlit a la Selva perquè és un rapinyaire que es troba, per una banda, considerat com a vulnerable a Catalunya, segons el Departament de Medi Ambient, i alhora és estrany trobar-lo en aquesta zona humida perquè només se'l localitza en dues zones del país: als Aiguamolls de l'Epordà i en embassaments de la Plana de Lleida.

L'arpella vulgar és un animal que migra a la Selva durant la primerava i la tardor però mai se n'havia registrat cap signe de nidificació. És un rapinyaire de l'ordre dels accipitriformes, rapinyaires de mida mitjana i que presenten diferències entre mascle i femella, sobretot de mida: les femelles són més grans i el color del mascle també el diferencia de la femella, perquè d'adult és de color marró al dors, amb la cua grisa i el cap de color terrós.

Per fer el niu utilitzen, com és en el cas de Sils, zones amb canyís, on agafa la vegetació i després hi afegeixen material dels arbres que hi ha per la zona humida on crien. Ponen entre 3 i 5 ous i s'alimenten bàsicament de rates i polls d'ànecs, entre d'altres. També és una au carronyaire, menja peixos i ocells morts.

Pels naturalistes d'Orchis, el fet que hagin pogut observar una parella que intenta nidificar és un fet esperançador, asseguren, ja que "obre una porta al retorn d'aquesta espècie amenaçada, i augmenta encara més els valors naturals d'aquest espai".

L'home n'afecta la reproducció

D'altra banda, l'associació naturalista ha fet balanç de la reproducció de les aus aquest 2009 a l'Estany de Sils i assegura que les tasques de manteniment en indrets sensibles, la presència humana i de gossos ha provocat que desapareguin nius i, alhora, abandonin territoris i niuades. Entre aquests, per exemple, relaten que estarien despareixent l'ànec collverd, la polla d'aigua, el balquer, la boscarla de canyar i el rossinyol bord.