La vinya ecològica ha incrementat sobtadament el seu nombre d'hectàrees a la província de Girona. Si en els últims vuit anys la seva evolució ha estat marcada per un augment molt moderat i, fins i tot d'estancament de la superfície destinada a aquest tipus d'agricultura, en aquests primers sis mesos d'any el salt s'ha triplicat, i ha passat de les 17 hectàrees existents el 2008 a les 46 fins al segon trimestre del 2009, segons dades facilitades des del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE).

Tot i que l'increment no ha estat gaire nombrós, el que cal destacar és el salt desmarcat que s'ha produït en aquests mesos, ja que suposa un pas endavant i una millora dels productes obtinguts; tal com s'apunta des del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE) "l'elecció dels productors a convertir els cultius a l'agricultura ecològica és sinònim de qualitat alta". És per aquest motiu que aquest organisme considera i valora "molt positivament" aquesta evolució a l'alça.

De fet, des del 2001 i fins al 2008, anys en què l'increment ha estat més que moderat, el nombre total d'hectàrees incrementades ha estat de 4,61. En canvi, durant aquest mig any (dades fins al mes de juny), l'increment ha estat de 29 hectàrees. Per tant, mentre que s'han necessitat vuit anys per gairebé quadriplicar la superfície destinada a la vinya ecològica a Girona, només n'ha fet falta mig per gairebé triplicar aquesta xifra.

Ampliant el camp de visió, l'evolució viscuda a la província gironina ha estat diferent de la de Catalunya, ja que any rere any ha anat incrementat el nombre d'hectàrees destinades a la producció de raïm o vi ecològic, principalment per l'increment de les terres del sud de Catalunya. De totes maneres, cal dir que també ha estat durant aquest últim any quan el sector ecològic en vinya ha crescut més.

Salts múltiples a Catalunya

En tan sols sis mesos, el nombre d'hectàrees ha a Catalunya ha augmentat gairebé en 800, mentre que els dos darrers anys ho ha fet en 570 el 2008 i en 290, el 2007; xifres, per tant, molt distants a les obtingudes durant aquest mig any. Si es comparen les primeres dades d'aquest segle amb les últimes fins a dia d'avui, el nombre total d'hectàrees actuals a Catalunya és gairebé sis vegades superior a les de 2001.

L'explicació que dóna el Consell Català de la Producció Ecològica és que "cada cop més l'agricultura ecològica és l'opció escollida perquè és un mercat creixent i dinàmic amb molt de futur". És per aquest motiu que des d'aquest Consell i el Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR) lliuten dia a dia per promoure i difondre els beneficis d'aquest tipus de cultius, juntament amb els productes existents en el mercat català. A tall d'exemple, el CCPAE ha participat en diversos fòrums i conferències com les Jornades Tècnicques Internacionals EcoSostenibleWine i, aquest any, per primera vegada serà present a la Mostra de Vins i Caves de Catalunya amb un estand propi i 7 cellers de marques ecològiques.