Tècnics del Departament de Medi Ambient van detectar la setmana passada a la badia de Roses una de les poques tortugues babaues (Carettacaretta) que hi ha al litoral mediterrani. L'espècie s'espera que l'any vinent aparegui catalogada com "en perill d'extinció" al proper catàleg de la fauna amenaçada de Catalunya que està preparant el Departament de Medi Ambient i Habitatge i es volen impulsar plans per recuperar-la. Justament, el litoral dels Aiguamolls de l'Empordà és considerat un dels indrets de possible reproducció de l'espècie a Catalunya.

Surant entre les ones a la zona de la badia, es va poder veure la tortuga de mar d'edat adulta, una espècie de gran bellesa que, segons Medi Ambient, tot i no ser un fet excepcional a Catalunya veure-la, "resulta interessant l'observació d'exemplars adults potencialment reproductors". A més, és una de les espècies que s'han de protegir i per això l'any vinent serà catalogada al catàleg de la fauna amenaçada que està en preparació i es pretén ajudar a incrementar-ne la població.

L'albirament d'aquest exemplar va ser per part d'un grup de tècnics de fauna del Departament de Medi Ambient en el marc d'un programa de seguiment i monitoratge de la fauna amenaçada en el marc de les zones protegides d'importància internacional (ZEPA) litorals i marines. La tortuga era en els límits de la ZEPA marina de la badia de Roses. Aquest mes és el final de la temporada de reproducció de l'espècie. Fa pocs anys es va trobar una posta en una platja del Maresme.