La Ciutadella de Roses (Alt Empordà) està completant a poc a poc la restauració de tot el seu immens perímetre amb la incorporació aquest dissabte dins el recorregut visitable del Baluard de Sant Jaume, una torre defensiva d'uns vint metres d'alçada situada a l'extrem nord-est de la fortificació i contigua a la muralla de Llevant, l'últim segment que falta per reparar. 'De fet, la propera actuació és farà aquí. Els treballs surten a licitació el proper dimarts, estan pressupostats en 723.000 euros –subvencionats a parts iguals per la Generalitat i la Diputació- i esperem poder inaugurar la restauració de la muralla de Llevant a finals de 2010', ha comentat l'alcaldessa de Roses, Magda Casamitjana.

'Actuacions com aquestes són molt importants perquè consoliden Roses no només com una destinació exclusivament de sol i platja sinó també de turisme cultural', ha continuat Casamitjana, que ha estat acompanyada pel subdelegat del govern de l'Estat a Girona, Francesc Francisco-Busquets, en representació del ministeri de Cultura, i pel delegat del serveis territorials de Cultura, Miquel Sitjà. 'Aprofitant les Jornades de Patrimoni Europeu hem obert al públic el Baluard de Sant Jaume, que gràcies als 300.000 euros de subvenció de l'Estat s'ha pogut fer visitable el seu interior i s'han instal·lat dues passarel·les per integrar-lo dintre el recorregut per la muralla renaixentista', ha assenyalat l'alcaldessa de Roses.

'Tot plegat forma part del pla director de la Ciutadella 2016, any en que se celebrarà el centenari de l'inici de les primeres excavacions dintre el recinte', ha afirmat Casamitjana, que ha recordat que es continuaran impulsant accions a la Ciutadella com la creació d'un laboratori arqueològic pel 2010 i diverses activitats de cara a la temporada de tardor-hivern que inclouran projeccions de cinema, contes i titelles, i la posada en marxa d'un nou programa educatiu amb propostes docents que han de permetre conèixer la història de Roses i de Catalunya. De fet, dintre la Ciutadella rosinca es conserva patrimoni de gran valor com l'antiga ciutat grega i romana de Rhode o el monestir altomedieval de Santa Maria de Roses.

El subdelegat del govern a Girona, Francesc Francisco-Busquets, ha remarcat la voluntat de l'Estat de col·laborar amb la restauració de monuments tant importants 'artísticament i culturalment' com la Ciutadella de Roses . 'Cal ajudar econòmicament als Ajuntaments perquè aquest patrimoni cultural, artístic i històric no es perdi. Un patrimoni que seria difícil de mantenir si no hi haguessin aquestes subvencions', ha reconegut Francisco-Busquets, que a banda dels 300.000 euros que s'han destinat a la reparació del Baluard de Sant Jaume també ha parlat dels 1,7 MEUR que l'Estat ha destinat en la recuperació i manteniment del Castell de la Trinitat, a tocar del Far de Roses.

El Fons d'Inversió Local, correcte

'Igualment, també aprofito el dia per anar a veure els projectes del Fons Estatal d'Inversió Local que s'han endegat a la població i que estan valorat en més de 3,2 MEUR', ha avançat el subdelegat del govern de l'Estat, que preguntat per la marxa de tots aquests projectes arreu de les comarques gironines ha insistit que no es registren cap tipus de problemes. 'Tot correcte. De problema significatiu no n'hi ha hagut quasi bé cap', ha afegit Francisco-Busquets. 'Només algun ajuntament s'ha queixat de no cobrar la totalitat del 70% de l'obra en una primera fase però això s'ha solucionat ràpidament', ha puntualitzat el subdelegat del govern.

'En fi, han estat coses molt puntuals i tots els ajuntaments han pogut fer aquelles inversions necessàries incloses dintre el Pla E', ha remarcat Francisco-Busquets. 'I, de fet, ja tenen la vista posada en l'horitzó de l'any que ve i els quasi 5.000 MEUR més que l'Estat aportarà en un nou Pla d'Inversió Local', ha reflexionat el subdelegat del govern. 'Haurem de veure què diu la lletra menuda però sí que tenim clar que també anirà bàsicament a recuperar i incentivar l'economia local en aspectes socials, mediambientals i de noves tecnologies', ha finalitzat Francisco-Busquets.