Les xifres són en ocasions enganyoses. Així, tot i que finalment la temporada turística a la Costa Brava sembla haver resultat millor del que s'esperava a començaments d'any ja que s'han perdut únicament un 4% de pernoctacions, els ingressos hauran sigut molt menors. El president de la Federació d'Hostaleria de les comarques gironines, Antoni Escudero, va matisar que aquest 4% de desecens s'ha aconsguit "gràcies a que els empresaris hotelers han baixat molt els preus per afrontar la crisi", i que els restaurants haurant patit també una notable reducció dels xeus ingressos. Tan és així, que Escudero va advertir que fins que no arribi Setmana Santa de 2010 "vénen uns mesos de vaques molt magres al sector", fins el punt que va vaticinar que "hi haurà emrpesaris que hauran de deixar el negoci".

El president de la Federació d'Hostaleria va realitzar aquestes declaracions durant la celebració del Dia Mundial del Turisme, que es va celebrar al castell de Biart, a Masarac, per sisè any consecutiu. A la festa hi van assistir unes 400 persones, entre empresaris i proveïdors vinculats al sector, així com el conseller d'Innovació, Universitats i Empresa de la Generalitat, Josep Huguet, el president de la Diputació de Girona, Enric Vilert, i l'alcalde de Masarac, Lluís Pujol.

Espavilar-se com han pogut

De tota manera, en el seu discurs Escudero a penes va fer esment a la temporada turística, ocupat com va estar a criticar durament la política econòmica del Govern espanyol (vegin la pàgina 25). Tal com va advertir, "no tinc cap intenció de fer balanç de la temporada, els que som aquí sabem com ens ha anat a cadascú". Únicament es va permetre ressaltar que "hi ha hagut alts i baixos i ens hem hagut d'espavilar com hem pogut per tancar un estiu amb números verds. És el que estem acostumats a fer i així hem anat avançant des que fa cent anys aquesta Costa Brava va començar a ser el que és ara".

Escudero, que va reclamar una reforma laboral, la flexibilització de l'acomiadament, més formació dels treballadors i polítiques actives d'ocupació i no subsidis sense control, va apuntar que la immigració és necessària però "no es pot subsidiar indiscriminadament les seves famílies sense control perquè si carreguem massa el vaixell, ens enfonsarem tots".

Pel que fa a la Costa Brava, en plena celebració -encara- del seu Centenari, el president de la patronal hotelera gironina va fer referència a la reedició de la Guia de la Costa Brava, de Josep Pla, que va escriure el 1941, dient que "tothom es meravella com pot ser que les paraules del mestre de Llofriu tinguin avui tanta vigència encara. Un plaer per als sentits que tenim l'oportunitat de rellegir ara", i aprofitant l'ocasió per realitzar una defensa de la protecció dels espais naturals: "En aquesta segona centúria d'aquest nostre litoral hem de mantenir la línia de preservar aquest territori i seguir confiant en les persones per poder mantenir i si pot ser augmentar, l'èxit viscut".

Per la seva banda, el president del Patronat de Turisme, Enric Vilert, va destacar durant la seva intervenció que "avui hem de treballar junts per millorar constantment la nostra qualitat, en tots els àmbits i, sobretot, en la prestació dels serveis, un concepte difícilment mesurable però que marca la diferència respecte a d'altres destinacions amb les quals hem de competir". Vilert va afegir que cal potenciar el senderisme, la ?cultura, la gastronomia, l'enoturisme..."per treballar tot l'any".

Encoratjar els empresaris

El conseller de Turisme, Universitat i Empreses, Josep Huguet, també va ressaltar que la temporada ha sigut millor del que s'esperava i va encoratjar els empresaris a dur a terme millores tecnològiques i a ajuntar-se entre ells per oferir "paquests turístics" que incloguin ofertes gastronòmiques, culturals, de platja, de senderisme, etc.