L'edifici conegut com a Ca l'Escolà a Sant Salvador de Bianya (Garrotxa) es convertirà en la Casa del Paisatge, una de les peces claus en el futur projecte turístic que impulsarà aquest municipi a finals del 2010 amb el nom de la Vall dels Sentits amb un pressupost de 216.000 euros. A banda del que serà un museu i punt d'informació, se senyalitzaran també quatre itineraris al voltant de tres esglésies romàniques situades a la vall del Bac. La bellesa del paisatge garrotxí combinada amb elements del seu patrimoni cultural, com ara la via romana del Capsacosta, pretenen convertir el propi municipi en museu, segons el seu alcalde.

La Vall de Bianya aplega petites i grans valls que es troben dins els límits del Parc Natural de la Garrotxa, amb un territori de prades, boscos i rierols, que podran 'fer gaudir els sentits' dels visitants. Aquest és el punt de partida d'un projecte integral de promoció, batejat amb el nom de la Vall dels Sentits, que busca explotar la faceta turística d'aquest municipi. 'Hem vist la gran necessitat de donar un impuls i una visió de futur del poble', explica l'alcalde Albert Busquets.

La idea de la Vall dels Sentits s'estructura en quatre conceptes relacionats amb el paisatge d'aquest municipi com és el Transitat –entès com a lloc de pas entre el Ripollès i la Garrotxa, ja en temps dels romans, i també terra de contrabandistes i traginers-; l'Espai conreat, amb l'empremta que ha deixat l'home amb masies, molins i cultius; l'Idealitzat, a través de la literatura i sobretot la pintura, com ara els artistes de l'Escola d'Olot, i el Simbòlic, amb les esglésies romàniques.

El projecte inclou la recuperació de Ca l'Escolà a Sant Salvador de Bianya (Garrotxa), antiga escola i seu de l'ajuntament fins l'any 1965, com a centre d'informació i espai expositiu, així com quatre itineraris per visitar tres esglésies romàniques de la Vall del Bac, com és la de Sant Andreu de Toralles, Santa Maria de Llongarriu i la Torre de la Vall del Bach. Les obres de rehabilitació de l'edifici començaran a principis del 2010 i tindran un cost de més de 175.000 euros, mentre que l'adequació de les esglésies, que ja es troben en bon estat, ascendirà a gairebé 3.500 euros. També s'elaboraran quaderns didàctis. S'espera que a finals del 2010 el projecte ja sigui una realitat.

El pressupost total de la Vall dels Sentits és de 216.000 euros, la meitat dels quals procediran del fons europeu FEDER, i la resta caldrà buscar-lo a través d'institucions i organismes. El delegat del Govern a les comarques gironines, Jordi Martinoy, ha explicat que ha estat escollit entre els projectes aspirants a aquest fons per tractar-se d'un vertader 'projecte estratègic' que vol 'posar en valor' els actius turístics que té el municipi, fins ara 'insipients', i que ha de permetre consolidar la seva 'diversificació econòmica' i la 'cohesió territorial'. A les comarques gironines un total de 44 projectes es podran acollir a aquests ajuts, dels quals 7 es troben a la Garrotxa.