Les comarques gironines que tenen un índex de donants més elevats són la Garrotxa i el Pla de l'Estany amb gairebé 65 i 63 donants de cada mil habitants censats en cada territori respectivament. Si bé l'any passat aquestes dues també encapçalaven el rànquing de donants de Girona, cal remarcar que les dades del 2009 han suposat un lleu descens respecte a les dades del 2008 de cinc donants de cada mil habitants censats. Aquesta davallada és la que s'ha generat a la majoria de comarques gironines entre aquests dos anys comparats.

Tot i que la comarca del Ripollès va obtenir l'any passat un índex mitjà superior a la del Pla de l'Estany, des del Banc de Sang i Teixits de l'Hospital Trueta de Girona s'afirma que les dues comarques amb més donants són la Garrotxa i el Pla de l'Estany. L'explicació que donen és la Marató celebrada l'any passat a Ripoll, fet que va provocat un increment destacat (de gairebé 6 donants per cada mil habitants respecte a l'índex de 2007). De fet, des del Trueta es va puntualitzar que aquestes sortides fora del calendari programat com les maratons o altres esdeveniments tenen molt bona acollida i que s'aconsegueix un nombre molt elevat de donacions comparat amb qualsevol altra ocasió.

En general, del 2007 al 2008 els índexs de donacions a Girona s'han reduït gairebé a totes les comarques. Les dues excepcions han estat el Baix Empordà i el Ripollès, que han guanyat gairebé 6 donants per cada mil habitants.

De fet, aquesta tendència a la baixa és la que s'ha alertat des del Banc de Sang i Teixits de l'Hospital Trueta. Un dels problemes afegits durant aquest mes d'agost és que a banda de la devallada la sang gastada en transfusions no s'ha recuperat i, a dia d'avui, l'estoc de sang acumulat a tot Catalunya dista força de la xifra òptima de les 10.000 unitats.

En aquest sentit, des del Trueta es fa una crida a la població de Girona per aconseguir invertir aquesta tendència a la baixa quant a nombre de donacions, sobretot perquè els experts pronostiquen que la demanda de sang creixerà de manera sostinguda els propers anys i seran necessàries les reserves i més donants. Com a detall orientatiu cal incloure que cada pacient d'aquest 2008 ha necessitat una mitjana de 2,6 donacions de sang.