L'Observatori del Ter i l'Ateneu Juvenil, Cultural i Naturalista de Girona descobreixen nous incompliments del cabal del riu Ter al seu pas per Girona. Un grup de treball de l'Ateneu va denunciar ahir en un comunicat que, al contrari del que s'havia promès, l'entrada en funcionament de la dessalinitzadora del Prat no ha tingut cap efecte sobre el cabal del riu Ter al seu pas per Girona, ja que segons denuncien continua per sota del seu límit legal.

L'Observatori va corroborar fa pocs dies a la web de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) que el cabal del riu Ter està per sota dels límits marcats per la llei, tal com expressen en el comunicat enviat: "Una consulta a la web de l'Agència Catalana de l'Aigua a dia 29 de setembre permet copsar com des del dia 21 de setembre (2,84 m3/s) els cabals d'aquest riu al seu pas per Girona tornen a incomplir els 3 m3/s de cabal mínim requerits per la Llei 11/1959 i els cabals assignats pel Pla de Cabals de Manteniment de la mateixa Agència".

L'entitat explica, a més, que "mentre que l'estat dels embassaments és satisfactori" -ja que els embassaments de Sau i Susqueda estan al 74% de la seva capacitat-, "pel riu hi continua baixant menys cabal de l'establert legalment". Un fet que l'Observatori troba encara més greu, ja que "des d'aquest estiu la Catalunya metropolitana disposa d'una planta dessalinitzadora amb capacitat per pro?duir 2 m3/s d'aigua potable que havia de servir per retornar els cabals que el riu Ter necessita per tornar a ser un riu biològicament viu".

El passat 4 de setembre, des de l'Ateneu Juvenil, Cultural i Naturalista de Girona se celebrava el compromís expressat pel Conseller de Medi Ambient unes setmanes abans, pel qual s'establia un calendari per al retorn dels cabals i segons el qual el funcionament de la dessalinitzadora d'El Prat de Llobregat era una peça clau per a aquest retorn. Tres setmanes després, l'Ateneu creu que "tot ha esdevingut paper mullat: la dessalinitzadora funciona sota mínims per la despesa econòmica que comporta".

"Aigua gratuïta"

L'Observatori del Ter creu que la situació és "injusta", ja que "només ve motivada per la gratuïtat de l'aigua del Ter, de manera que, sota aquest criteri únicament economicista, sempre hi haurà arguments per deixar el Ter sota mínims". Al final del comunicat l'entitat manifesta la seva indignació per la situació: "estem cansats de reivindicar, des de les comarques gironines, un tracte decent per al nostre principal riu i ens agradaria saber el perquè d'aquest tracte, que ningú gosaria ni plantejar a altres parts i rius de Catalunya".