Malgrat que la darrera conferència sobre el canvi climàtic que va realitzar l'ONU a Poznan, Polònia, i a la qual van assistir representants de Lloret, va concloure amb la permissió de construir noves centrals tèrmiques de carbó a Europa, el consistori selvatà ha decidit instal·lar més de 800 plaques fotovoltaiques en quatre edificis de la població -les escoles Àngels Alemany i Pere Torrent, el dipòsit d'aigua de Puig de Castellet i el futur teatre- que contribuiran a reduir les emisions de CO2 en 279 tones anuals al temps que la vila obtindrà uns substanciosos beneficis.

El regidor de Medi Ambient, Ignasi Riera (CiU), explica que aquest projecte evidencia una aposta de l'Ajuntament per la "lluita contra el canvi climàtic" que l'"implica" i el fa ser "exemple" tant per a la ciutadania com per a la resta de municipis. L'edil aprofita per remarcar que el fet de no poder aprofitar l'energia produïda per aquestes plaques -arribarà a 430.000 kw/h anuals- en benefici de la vila és un requisit imposat per l'Administració.

Aquest projecte, que s'adjudicarà per valor de 2.1700.000 euros com a molt tard el mes de gener, s'emmarca dins l'objectiu d'aconseguir abans de l'any 2020 la reducció en un 20% d'emissions de CO2 a l'atmosfera i la producció d'un 20% d'energia consumida amb mitjans no contaminants.

El Reial Decret 1578/2008 garantirà a Lloret que se li pagui 0,32 ? durant vint-i cinc anys per cada kilowat d'energia produïda amb els panells solars. Això li generarà uns ingressos de 137.600 euros anuals. No obstant això, el consistori no començarà a treure rendibilitat del projecte fins el setzè any perquè els primers quinze estarà sotmès a un contracte de renting de preu variable: el primer lustre el consistori pagarà un cànon de 125.000 euros anuals, el segon un de 147.000 euros per any, i el tercer un altre 161.000 euros. Aquesta variació dels cànons provocarà que el consistori hagi de desemborsar 104.000 euros de més per pagar les quotes, reservant una partida pressupostària per a tal efecte.

Finalitzat el contracte de renting, Lloret encara podrà disposar d'uns ingressos fixos per la producció ?energètica durant 10 anys. Val a dir que la necessitat del manteniment de les plaques fotovoltaiques podria requerir la ?contractació de personal per garantir-ne el seu correcte funcionament. Respecte a això, Riera indica que una manera de sortir de l'actual crisi "són les energies alternatives, perquè significaran un canvi de model energètic i de societat i necessitaran gent formada".

L'energia produïda per totes aquestes plaques serviria per alimentar 400.000 bombetes que estiguessin permanentment enceses tots els dies de l'any.