L'hospital Josep Trueta de Girona ja no pot absorbir totes les intervencions quirúrgiques que per territori i per complexitat li pertocarien. El vell hospital té els espais que té i alhora els seus professionals no volen perdre pistonada, de manera que mentre creix el número d'operacions complicades, com ara les del cor o les que requereixen alguns càncers -que de mitjana tripliquen la durada de la resta-, es redueixen els espais físics i temporals per a les més senzilles. Resultat: el 2008, l'hospital de referència gironí va derivar unes 600 intervencions quirúrgiques que requereixen ingrés, però que no són de molta complexitat, a la clínica Salus de Banyoles i a la clínica Girona, dos centres privats, però que formen part de la XHUP (Xarxa Hospitalària d'Utilització Pública) i que tenen convenis amb el centre. El 2008 va ser el primer cop que es van fer aquestes derivacions, que aquest any i els vinents es preveu que s'estabilitzin. La situació només podrà revertir-se amb el nou hospital Trueta, que gairebé doblarà les dotacions per fer intervencions quirúgiques.

A l'hospital de referència gironí hi ha actualment deu quiròfans, dos per a les operacions urgents i vuit més per a les programades. L'any passat, el número de tots dos tipus d'intervencions es va reduir: 175 menys d'urgents i 281 menys de programades. Les urgents, explica la directora del Trueta, la doctora Àngels Morales, són força imprevisibles, però no en canvi els quasi tres centenars de programades que es van fer de menys, resultat de les decisions que es van prendre fa uns tres anys.

"Ja fa temps que vam arribar a la conclusió que amb l'augment de la cirurgia oncològica, que en quatre anys ha crescut un 21%, i de la complexa en general caldria augmentar l'activitat quirúgica", diu la doctora. Per això, desglossa Morales, ja el 2007 es van començar a derivar a la clínica Girona les anomenades cirurgies majors ambulatòries, que són les petites operacions que no requereixen ingrés. Però no va ser fins a l'any passat que aquesta clínica gironina i la Salus Infirmorum de Banyoles van començar a absorbir l'activitat quirúrgica programada del Trueta, que en certs casos fan els especialistes del centre gironí.

Així ha estat com, tan sols el primer any, més de 600 pacients que haurien d'haver-se operat al Trueta ho han fet en una de les dues clíniques. Tots ells tenien la possibilitat de triar esperar a ser operats a l'hospital. El preu: haver hagut d'esperar molt més temps.