A Sant Martí Vell hi ha poc més de 200 veïns i tothom es coneix. El municipi no ha tingut mai cap tipus de planejament, i en aquests moments construir-hi qualsevol habitatge no és legal. En l'anterior mandat, en què governava CiU, es va aprovar inicialment un nou Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) que va generar una important oposició entre els veïns i que va quedar aturat amb les eleccions, que va guanyar ERC. Ara els republicans governen amb quatre edils, mentre que CiU té un únic regidor a l'oposició. L'Ajuntament va aprovar incialment un nou POUM a principis de juliol, que presenta diversos canvis respecte a l'anterior projecte, entre els quals alguns que afecten directament o indirectament (a ells o els seus familiars directes) tres dels regidors de l'equip de govern. El nou projecte ha generat un altre cop moltes objeccions entre els veïns, gairebé mig centenar dels quals es van reunir diumenge per preparar una al·legació conjunta que critica que es prevegui un creixement "exagerat" del nombre d'habitatges i d'habitants.

D'entre els regidors de l'equip de govern afectats pels canvis entre l'actual POUM i l'anterior hi ha l'alcaldessa, Maria Àngels Vilà, que amb el nou projecte podrà fer dues cases en lloc d'una en uns terrenys d'uns tres mil metres quadrats. També hi ha el primer tinent d'alcalde, Robert Vilà, la família directa del qual té un restaurant davant del qual hi ha uns aparcaments que amb el nou POUM passaran a ser municipals quan fins ara eren privats i llogats pel restaurant. A més, la zona on viuen familiars directes de l'edil de Cultura, Sílvia Martínez, i altres veïns, podrà doblar el nobre de cases.

L'equip de govern ha tret importància a aquesta qüestió, tenint en compte que al municipi hi ha poc més de dos centenars d'habitants i, expliquen, gairebé tothom es veu afectat pel nou POUM. Amb tot, s'han mostrat oberts a canvis referents tant al creixement del municipi com a la ubicació del mencionat aparcament, com en general a qualsevol proposta "sensata" que es pugui consensuar amb els veïns, assegurant que moltes de les mesures que es critiquen "les marca la llei".

Al·legació conjunta

I canvis és precisament el que volen el mig centenar de ciutadans que es van reunir diumenge per acordar una al·legació conjunta al projecte de POUM (a banda de les que particularment hi presentarà cadascú fins al 23 d'octubre). L'al·legació considera que el projecte "no respon a una planificació responsable i no pot beneficiar la població", referint-se a la proposta de creixement, que a 16 anys vista preveu la construcció d'un màxim de 93 habitatges nous i un increment de població de 202 persones. O sigui, doblar aproximadament els números actuals. D'aquests nous habitatges, n'hi ha 21 d'unifamiliars, alguns de protegits, que es projecten prop del centre del poble.

En aquest sentit, Robert Vilà ha explicat que l'objectiu de l'equip de govern és que el municipi "torni a tenir els 400 habitants que tenia fa uns quaranta anys, i que els fills de la gent del poble puguin acabar-hi vivint". L'edil ha afirmat que el nou planejament "beneficiarà a tothom".

Però els veïns consideren que "la situació actual del POUM insinua, no només un benefici per a certs propietaris, sinó també un interès per obtenir sòl per a equipaments". Sobre els equipaments, l'equip de govern diu que es reserva el sòl que la llei determina però que no necessàriament s'hauran de fer tots els que hi ha marcats, sinó que dependrà de si els veïns que han de cedir espais es decideixen a urbanitzar.

L'al·legació conjunta insta els regidors del consistori que es vegin "afectats directament" pel POUM a no votar en la seva aprovació definitiva si no s'ha pactat una proposta amb els veïns.