El president de Pimec Turisme, Jaume Marimon, va criticar la decisió de l'Executiu espanyol d'apujar l'IVA l'any vinent. Marimon va dir que els empresaris turístics que treballen amb operadors estrangers ja tenien calculats els preus per al 2010 i han enviat els seus catàlegs als seus homòlegs estrangers i per això, quan s'apugi l'impost, no podran modificar els seus preus. "Si volem ser competitius no podem apujar uns preus que ja hem donat com a tancats i l'augment de l'IVA l'haurà d'assumir l'empresari que deixarà de tenir beneficis", va opinar el president durant un esmorzar informatiu amb empresaris hotelers de Girona i l'àrea urbana. Tanmateix va criticar el fet que la mesura s'apliqui a partir del juliol del 2010, "enmig de la temporada turística".

Per Marimon la mesura perjudica els empresaris turístics que, segons afirma, ja han ajustat preus "per donar uns productes de qualitat a uns preus similars als de mercats emergents".

Durant la trobada, el president de Pimec Turisme va donar a conèixer els resultats de l'informe sobre l'impacte de les normatives legals sobre els establiments turístics. D'aquest se'n deriva que els hotels gironins es gasten el 14,2% de la seva facturació anual a complir les normatives i lleis tant obligatòries com voluntàries. La patronal denuncia que el sector, basat majoritàriament en petites empreses familiars, es veu greument perjudicat pel "gran nombre" de normatives que, en molts casos, tenen el mateix cost per a hotels grans que petits. Demanen al Govern que simplifiqui les lleis i eviti la duplicitat de tràmits i pagaments. Girona és la segona demarcació, després de Lleida, on els hotels paguen més pels costos derivats de normatives.

Un 14,2% de la facturació

La mitjana dels hotels catalans és d'una despesa del 3,5% del total de la facturació enfront del 14,2% de la demarcació de Girona. A tall d'exemple, va explicar que un hotel que disposa d'un ascensor necessita que una empresa acreditada revisi la instal·lació mensualment. A banda d'això, una altra empresa ha de controlar que la primera ho faci bé i, cada dos anys, revisi la feina de l'empresa acreditada. La normativa no té en compte si l'ascensor és d'un hotel de 30 o 50 habitacions. Finalment, Marimon va avançar que algunes normatives, com la llei de prevenció i control ambiental que es debat al Parlament, podria donar l'opció als ajuntaments de renovar les llicències d'activitats cada cinc anys als ajuntaments.